Adventsdikt, adventskrans, adventshus og andre skikker du neppe har hørt om

Siden 2011 har jeg presentert et nytt dikt for å tenne adventskrans hvert år. Da vi startet bloggen fikk jeg ideen å se hvor mange adventsdikt jeg kunne finne, og prøve å presentere et nytt dikt hvert år så lenge det gikk før jeg måtte begynne med gjenbruk.

Enn så lenge har jeg presentert et nytt dikt hvert eneste år, i år mitt eget nyskrevne dikt dessuten, og det beste er: Jeg har enda fem dikt jeg ikke har brukt. Så først om 7 år må jeg altså begynne med gjenbruk av dikt om jeg ikke skulle ha hellet med meg og finne enda flere dikt.

Tradisjonen med en adventskrans stammer antageligvis fra et barnehjem i Hamburg, et barnehjem drevet av en prest ved navn Johann Hinrich Wichern. Han skapte en krans med 28 lys, 24 små røde og 4 store hvite, for adventstiden. I forbindelse med den daglige messe eller gudstjeneste fikk et av barna tenne et lys. Han pyntet denne med greiner fra gran. Det er usikkerhet om dette skjedde første gang i 1839 eller 1848, men det var antageligvis her det startet. Sakte men sikkert spredde skikken seg, jeg skulle gjette at barna fra barnehjemmet tok denne skikken med seg som voksne, og i løpet av 1900tallet spredde skikken seg utenfor Tyskland til andre land. Tradisjonellt ba man en bønn rundt kransen, i kirken leste jo presten et vers eller leste fra bibelen, men i mer moderne tid har mange valgt å bytte ut de kristne vers med mere moderne lys-vers, som Inger Hagerups vers, tenn lys fra Portveien to eller lignende.

I moderne tid er det fritt frem for alle regnbuens farger på lysene i kransen. Den liturgiske fargen for advent i kirken er normalt lilla og dermed har det ofte vært lilla lys i kransene i de forskjellige hjem. Katolske kirken har rosa lys for den tredje søndag i advent, fargen som symboliserer den kristne julegleden. Den tredje søndag i advent har pretsene i katolske kirken rosa messeklær for å feire Gaudete, (latin for “Gled dere”), og dermed har mange katolikker et rosa lys i kransen. Mange katolikker har faktisk fem lys i sin krans, en for hver søndag i advent der det tredje er rosa, og et hvitt for selve julaften (foruten de år der fjerde søndag i advent også faller på julaften).

Det har blitt mer og mer vanlig å helt ignorere hvilken farge lysene har, mange velger helt hvite lys, eller røde, andre har rosa. Noen har ulike farger, andre (som meg) tviholder enda litt på tradisjoner og holder seg til lilla lys. I dag er det ingenting som er rett eller feil!

Mens vi nå snakker om skikker og tradisjoner finnes det en skikk i den katolske kirken som kalles Adventshus. Særlig i utlandet kan du finne disse husene å få kjøpt, nærmest som en adventskalender i form av et papphus med luker. Innenfor lukene kan du få fortalt historien om frelseren helt frem til Jesus fødsel, der det siste bildet gjerne er et bilde av stallen med betlehems-stjerna over.

Jesse-tre, en detalj fra Spinola Hours of Ludwig by the Master of James IV of Scotland, (1510-20).

En annen skikk du neppe har hørt om kalles Jesse-tre, Tree of Jesse. I løpet av adventstiden føyde man gradvis til bibelske personer som representerte stamfedrene til Jesus, enten i form av et ordentlig slekts-tre eller bare ren linje, og man kunne, om man var artistisk nok, også tilføye tegnede bilder av de viktigste som Adam, Noa, Abraham og så videre helt fram til Josef og Maria. I moderne tid får man sikkert kjøpt et ferdig papir bare til å fylle ut med navn og tegnet bilde vil jeg tro. Svært mange katolske kirker har blyglassvinduer med motiv fra jessetre, og om du titter på denne wikipedia-siden kan du få bilde av svært mange av dem.

 

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Andre høytider, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.