DIY Å lage eget julenek og meiseballer

Nå er det mange steder litt i seneste laget å snakke med en bonde om å få hente en bunt med havre på strå, men du kanskje kan få kjøpt fuglenek noen steder allerede nå. Men til neste år kan du notere deg hvor det vokser havre, eller bare spørre rundt i nabolaget til du finner en bonde, og så spørre bonden om du kan få kjøpe lov til å skjære litt hel havre på strå i utkanten av en åker. Det kreves ikke store mengder strå for et flott julenek! Om du har lov til å sanke litt behøver du bare en hagesaks eller lignende (strå kan bli litt tøffe å skjære over med en vanlig saks) og litt hyssing for å bunte det sammen. Om du ikke har noe havre eller annet korn på aks, og ikke vil kjøpe et julenek kan du med fordel lage annen type “nek”, noe jeg kommer til nå.

Men er altså hel havre det eneste du kan ha i et fuglenek?
Overhode ikke! Fugler skulle nok sette pris på rug, bygg og hvete også, så du kan gjerne blande litt om bonden dyrker flere saker. Til og med rapsfrø på stilk går fint, og det tilbyr også en fin fettmengde for fugler som kommer godt med på en kald vinter.

Hirse slik den ser ut før høsting

En annen ting du kan stikke nedi et nek eller lage eget nek av er klaser med rognebær. Dette er enkelt å finne rundtomkring, skjær hele klaser av rognetreet og oppbevar dem kaldt (fryseren kan være en fin ide om du ikke vil ha dem tørket) og tørt til det er på tide. Du kan gjerne henge ut klaser utover hele vinteren om du har et kaldt tørt sted (ute i en kald garasje hengende under taket for eksempel, eller i vedskjulet) å oppbevare mye av det.

Alle sorter bær fra busk kan du med fordel sanke fra egen hage eller du kan sjekke om det er noen som ikke plukker rips eller solbær fra buskene sine. Det er overraskende mange som ikke bryr seg med å høste egen bær og gjerne lar noen andre gjøre den delen. Også eple kan tørkes i epleringer og henges opp ute.

Hirse er noe de fleste fugler med stor glede spiser. Det går å kjøpe i nesten alle matbutikker, eller på dyrebutikker og koster ikke helt katastrofalt mye for noen kolber. Selvklart får du kjøpt solsikkefrø og andre frøtyper rundt i større eller mindre poser, men i juleneket kan du kjøpe slike hirsekolber man gir til burfugler og stikke tykt av dem rundt havreneket for å gi dem en ekstra godbit i juleneket. Sammen med klaser av rognebær og andre bærtyper blir altså juleneket en utrolig smakfull godbit.

Mmmmm… fett!

Alle frøene nevnt over kan også med fordel blandes sammen med smeltet kokosfett for å lage egne fettballer. I mangel på noe bedre kan du bruke kaffekrus og litt tykt snøre som du lager en gedigen knute på og holder midt i koppen med ei klesklype som hviler på kanten av koppen. Smelt kokosfett (sølvpakken bør du unngå fordi det er behandla kokosfett og ikke det beste for små fuglemager, kjøp økologisk kaldpressa kokosfett i stedet) i et vannbad. Når det er rennende tar du det ut av vannbadet og rører om til det begynner å bli litt kremete men fortsatt ikke er tykt.

Nå kan du røre inn det du vil av hakkede mandler, hakkede hasselnøtter,valnøtter, makademianøtter, pekannøtter, peanøtter uten salt,  hakkede tørkede bær (rognebær funker fint her!), hirsefrø, hakkede tørkede eplebiter og slikt. Unngå å kjøpe ferdig tørket frukt med mindre du vet det er ekte frukt (Det finnes en del liksomfrukt) som ikke er tilsatt sukker. Vil du se til insektspiserne også kan du kjøpe blokker med frosne mygglarver i en hvilken som helst butikk som selger fiskemat og hakke dette nedi også, det er verdifull proteintilskudd til de som spiser både frø og innsekter, men de fleste fugler som spiser begge deler blir godt fornøyd med en rik mengde fett i tillegg til frø. Du kan også lage flere ulike varianter og kombinasjoner så ikke alle ballene dine blir likedan. Det kan være greit å unngå havregryn da disse sveller, men om du har dem i fettmassen mens den er flytende trekker den til seg fettet og sveller ferdig. På den måten kan du da bruke havregryn. Unngå sukrede varianter selvklart. Finner du poser med helt korn i butikken kan du så klart kjøpe dette og knuse det lett før du rører inn. Her kan du også sjekke med hesteeiere og bønder rundt om du kan få kjøpe en kopp av dette og hint fra dem for en slikk og ingenting. Mange har helt korn i form av hel havre og bygg til dyrene sine for eksempel. Det er ikke mye korn som behøves til meiseballer så om du kjøper to deciliter av hver av dem har du ganske mye å boltre deg med.

Når du har rørt inn alt du vil ha inn i fettet skal du trykke det godt ned i kruset du har valgt deg så tråden kommer omtrent på midten. Har du rørt om så lenge at du nærmest kan lage snøballer med hendene er det jo bare å kjøre på og forme en ball av massen rundt snøret med knute på.  Still det i kjøleskapet til det har stivnet helt, og så er det klart for servering. Dersom du vil og er hendig kan du hule ut en tykk bit av en gren og trykke fettmassen inn i denne også. Eller i en halv kokosnøtt! Bruker du krus og vil ha fuglematen ut, dypper du kruset i kokende vann akkurat så lenge at du får løftet fugleballen opp av den.

Denne hadde jeg kjøpt med fuglemat trykket inn i den. Når den var spist ren kokte jeg den fri for basilusker og fylte den opp på nytt med egen fettmasse! Jeg hadde også kjøpt ei kokosnøtt med snøre og fuglefettmasse i som også ble fylt opp, men glemte å ta bilde av det. 

 

En yoghurtbøtte som dette fungerer fint også. Den sorte tapen på sidene dekker over to hull jeg har laget nesten nede i bunnen slik at fuglene kommer til der. Jeg tenkte ikke så langt som til å stikke en blomsterpinne gjennom bunnen av bøtta så de kunne sitte på den og spise, men jeg oppdaget de klarte seg fint uten ved å grave klørne sine inn i fettmassen ved åpninga.

 

 

This entry was posted in Advent, DIY, Juleprat, Kjøkkenmesteren, Omtanke og velferd. Bookmark the permalink.

2 Responses to DIY Å lage eget julenek og meiseballer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.