Vintersolverv!

I dag er vår korteste dag. I kveld klokken 22:48 snur sola og vi går igjen mot lysere dager. Grunnen til at Lucia med alle sine lys ikke feires på selve vintersolvervet, er fordi vi byttet til den gregorianske kalenderen, dermed kom luciafeiringen i utakt med solvervet. Etter den julianske kalenderen falt Lucias feiring også på den13 desember, noe man valget å beholde som dato også etter den gregorianske kalender for å unngå forviklinger, men dette medførte altså en tidmessig forskyving i forhold til årstidene.

Gammel overtro sa man ikke skulle arbeide med noe som snurret eller spant, og man skulle i hvertfall ikke bake denne dagen fordi baksten kunne få solvervet i seg, og spiste man av dette ble alt helt snudd på hodet. Det samme ble sagt om juleølet som skulle være ferdig brygget til denne tiden.

This entry was posted in Advent, Andre høytider, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.