Tenke grønt til jul?

Eller skal vi snu litt på den setningen og si “tenke penger til jul?”

Denne jula blir en tøff og vanskelig jul for svært mange. Strømprisene skyter i været og ligger på et nivå vi ikke har sett lignende til. Drivstoffprisene er helt ville. Renta stuper opp i doble rentehopp, og mange som fikk endene til å møtes for et år siden har i år en svært stressende situasjon i hverdagslivet. Noen får til og med ikke endene til å møtes, og må ty til matposer fra bymisjonen og frelsesarmeen for første gang i sitt liv tross at de både har hus og jobb. Situasjonen er svært alvorlig for mange, og det finnes nok av de som føler at denne jula må bli helt forferdelig.

Noen av dere der ute har kanskje mer enn nok å rutte med, og har ingen problemer med å møte økende kostnader på alle fronter, og for de av dere som har det slik: Nyt det. Men tenk gjerne litt på de som nå ufortjent sliter. Kan dere gjøre noe for å hjelpe de?

Ja det kan du absolutt. Del. Del av det du har enten det er tid, resurser, penger eller gaver.

Har du mye ved? Gi en sekk eller to med ved i julegave til de som du vet har ovn men kanskje ikke økonomien til å kjøpe nok ved selv. Gi en kurv med spiselige julegaver (sossiser, juleost, julebrød, julekaker, julegodter, gløgg og lignende) til de som “har alt” men som du også vet sliter litt med å få endene til å møtes. Kanskje de til og med kan få denne julegaven i god tid før julaften slik at de føler julemiddagen er redda? Gi et gavekort på matbutikken. Eller bensinstasjonen. I disse dager er dette gull verd for de som sliter med å få endene til å møtes.  Og om du elsker å strikke, kast deg over strikkepinnene. Strikk luer, votter, skjerf, sokker, og pakk inn i anonyme gaver merket med “barn 6 år” eller noe lignende og gi til kirkens bymisjon så de kan hjelpe småbarnsforeldre som rett og slett ikke har råd å kjøpe gaver til barna sine, på denne måten kan det i alle fall ligge noen pakker under treet. Og for ikke å glemme: En konvolutt med julekort og penger i. Penger er noe de som ikke får endene til å møtes virkelig har bruk for til å takle hverdagen. I disse dager er dette mye mer verd enn å få en ny genser man kanskje ikke trenger men likevel kunne hatt lyst på.

For de som enda klarer seg og får dette til med litt god fantasi kan det likevel være noen ting som kan gjøres for å slippe alt for store kostnader. For eksempel kan man ha julelys som går på strøm koblet til et tidsur. La det stå på en kort stund om morgenen når man spiser frokost, men at det slukkes når man drar på jobb. Deretter kan tidsuret tenne lysene igjen på kvelden noen timer før det slukkes automatisk når det er leggetid. På denne måten er det mange timer spart. De fleste julelys i dag er leds og tar ikke spesielt mye elektrisitet, men alle monner drar tross alt.

Du kan ha juletreet koblet til et tidsur. Du kan lage mye av julematen i forveien slik at det er mindre å lage på selve julaften, for gjett om strømselskapene skrur opp prisen i “trengselstiden” frem til middagstid når alle lager mat? I stedet for kokte poteter kanskje du kan lage en potetgrateng, lag den i forveien så den trenger bare en kort oppvarming på julaften. Bruk for eksempel en damp-koker til grønnsaker, du kan varme opp mye mat i en slik, og for eksempel rødkål og surkål i sine metalliske poser kan ligge på toppen av poteter, i stedet for å ha stekeovn og fire kokeplater aktive.

Hjemmelagede julegaver har jeg alltid snakket varmt om men nå er det kanskje bedre enn noensinne. Som nevnt over er spiselige julegaver en innertier nå til de som har det virkelig trangt. Om du baker, bak litt for mye og pakk inn kaker i en fin eske slik at du har en gave å gi bort. Om du er flink til å sy, sy noe fint til noen. Kok hjemmelaget syltetøy om du har fryseren full av bær eller et epletre full av epler. Inviter en nabo eller en venn, et familiemedlem du har som du vet har det økonomisk trangt, be de til julemiddag hos deg, og si det eneste de skal ta med seg er godt humør og noen juleklemmer.

Et annet gavetips er å skaffe seg vokspapir til skriveren du har. Du kan skrive ut et hvilket som helst bilde på dette vokspapiret. Motivet kan deretter overføres til en overflate med å gni med ei skje med motivsiden presset mot overflaten: Et serveringsbrett, en plankebit du har pusset litt eller noe annet. Når du har overført bildet lakker du overflaten og plutselig har du en svært personlig og vakker julegave du kan gi til noen.

Denne jula kan bli tung og vanskelig for svært mange som sagt. Men sammen kan vi prøve å gjøre det beste av det hele. Sammen står vi sterkere. Slik er det alltid.

Jeg håper mange av dere slipper å gå jula til møte med vondt i magen og klump i halsen.

This entry was posted in Advent, DIY, Julegaver og gavetips, Juleprat, Omtanke og velferd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.