8 desember – Maria unnfangelsesdag!

Dette er dagen det ble sagt at Maria ble unnfanget. Nei, det er ikke Jesus vi snakker om her, det er Marias mor Anna som ble besvangret med sin datter Maria, og den 8 desember feires hennes ubesmittede unnfangelse. Med andre ord hevdes det at selv før Maria ble født var hun født uten noen arvesynd, dette kalles “den ubesmittede unnfangelse”. Gravide kunne be til Maria spesielt på denne dagen for å få lettere fødsler, eller ikke føde for sent eller for tidlig.

Doktrinen om at selv Marias unnfangelse var så hellig og ren at hun var ubesmittet før sin fødsel ble antagelig utformet av Eadamer, følgesvenn og biograf til St. Anshelm av Canterbury. Allerede da var det ingenting nytt med å feire at Maria ble unnfanget, det hadde man gjort i lange tider allerede. Feiringen fortsatte mens kirkens menn diskuterte (les: Kranglet mest sannsynlig) om doktrinen. Ikke uventet ble denne ideen avvist av Dominikanerne og spesielt  Thomas Aquinas, men slik jeg har fortstått det var han konsekvent imot nye tanker og ideer uansett hva det gjaldt. Fransiskanerne virker på meg som de alltid var åpne for nye ideer, og spesielt John Duns Scotus forsvarte denne nye tanken ivrig. Dette ble likevel ikke etablert som et dogme før i 1854 av pave Pius IX.

Full title: The Immaculate Conception.Artist: Diego Velazquez.Date made: 1618-19.

En annen sak med 8 desember er i regionen Catalonia, Spania. Her finner du Tió de Nadal, en smilende vedkubbe med hatt. Barna får denne kubben den 8 desember, og får beskjed om å passe godt på den i dagene frem mot jul. De skal mate den hver kveld med brød og appelsinskall og dekke med et teppe hver kveld så den ikke skal fryse. 1 juledag samles alle barna spent rundt kubben, og synger noen vers mens de slår den med pinner for at den skal “bæsje” (!!) gaver og godterier! Disse gavene er mer tradisjonellt små ting siden de store julegavene deles ut den 6 januar når de tre vise menn kommer med gavene til Jesusbarnet.

 

This entry was posted in Advent, Andre høytider, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.