Finsk julemat: Levergrateng

For de som liker lever-mat er dette en real godbit. Behøver ikke lages kun til jul egentlig, du kan gjerne lage det når som helst på året, men i Finland er dette mat som står på julebordet sammen med Gulrotsgrateng, kålrotsgrateng, søtpotetgrateng og rødbetsgrateng.

Du behøver:

2 dl grøtris
7,5 dl vann
2 ts salt
5 dl melk
1 ss smør
1 gul løk
350 gram finkappet eller grovmalt lever fra storfe
1 egg
1,5 dl rosiner
4-5 ss sirup
1/4 ts hvit pepper
1 ts meiram

Kok grøtrisen i saltet vann i ca 20 minutter, og trekk gryta av varmen. Skjær løken i små terninger og stek den lett i smøret. Ha så kald melk i risgryta, tilsett så løken, lever, egg, rosiner, sirup og pepper og rør om.

Ha alt sammen i en godt smurt ildfast form og ha i ovn varmet opp til 175 grader. Stek lavt i ovnen men ikke helt nederst i 1 time og 15 minutter. Serveres med tyttebærsyltetøy og som tilbehør til nesten hva som helst i kjøttveien.
Dette er også nesten like godt oppå brødskiva som grov leverpostei!

This entry was posted in Advent, Juleprat, Kjøkkenmesteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.