Alle hjerters dag!

Trodde du skikken var ny og funnet på i USA? Da tok du feil!

Feiring av St Valentin begynte allerede rundt år 400. Det er ganske mange martyrer fra rundt 300 og 400-tallet i dokumentasjon, men det er relativt lite fakta kjent om hvem de er og hva de gjorde. Angivelig skal helgenet St Valentin ha gitt synet tilbake til en fangevokters datter i det minste. Feiringen var jo i aller høyeste grad en kirkelig feiring på den tiden.

Rundt middelalder oppsto skikken å feire kjærlighet rundt St Valentins dag, både i England og Frankrike. Man begynte å dra koblinger fugler som alt i midten på februar skaffet seg en partner til å selv fundere på hvem ens Valentin skulle være, og være tro til denne minst ett år fremover. I all erbødighet og uskyldighet så klart. Rundt 1300-tallet begynte det å holdes fester der ungdom dannet svært uskyldige par, som gjerne overgikk i ekteskap med tiden. Og det var rundt denne tid man begynte å knytte St Valentin til kjærlighet. Det var også rundt denne tiden det ble vanlig å komponere små dikt til sin utkårede, sende brev og kort, og mot slutten av 1800-tallet kunne man få tak på kunstferdig utsmykkede og trykte kort, ofte dekorert med silkebånd og blonder.

Handelsstanden drar nytte av dette slik den utnytter noe som feires i det hele, og det holder på å ta helt av for eksempel i USA med gaver og utskeielser. Personlig synes jeg skikken med dikt og kort er mye vakrere, og dette er den orginale feiringen av Valentindagen.

I Finland hører man om valentindagen først i 1987, men da som Ystävänpäivä, vennedagen! De feirer altså vennskap mer enn romantikk, og det er selvklart noe som anmerkes av firmaer i reklamer og handelsstanden selvklart. Men mest handler altså dagen om å gi sine venner oppmerksomhet, og man hilser “Hyvää ystänvänpäivää”, oversatt til “God Vennedag”. Den første gang dette sto i kalenderen var i 1987, og Finlands Røde Kors pleier oppmuntre folk å ta del av frivillighetsarbeide for vennskap.

Japan er et av landene som slår stort på dette, og i de fleste land i Asia har det blitt vanlig å gi sjokolade til alt og alle. Man har på togstasjoner, kjosker og overalt ellers salgsautomater, gateselgere og annet der man kan kjøpe pakker med sjokoladesticks og annen type sjokolade, der esken uttrykket noe passende til en sjef, til en kollega, til mor, far, søsken, venner, andre familiemedlemmer og så videre, og det er nærmest forventet at man kommer på jobb og gir sine nærmeste kollegaer men kanskje spesielt sjefen en liten eske sjokolade. Ofte er disse små pakkene svært billige også, så det er ikke helt uvanlig å se et lite tårn av små sjokoladeesker på alle kontorbord i dag rundtom. Det har blitt nærmest en forpliktelse å vise oppmerksomhet ved å gi en liten eske sjokolade til alt og alle. Når det kommer til kjærester er det i Japan og Sydkorea faktisk jentene som må gi noe til kjærestene sine. Dermed er det forventet at guttene da gir noe den 14 mars i stedet.

 

This entry was posted in Kuriosa, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.