Sjelekaker og sjelekuler!

Jeg fikk et spørsmål om symbolikken bak sjelekuler i forbindelse med alle sjelers og alle helgners dag 1 og 2 november, og bestemte meg for å leite litt rundt dette.

Og jeg fant frem til følgende!

Sjelekaker var noe som ble bakt for å minnes de døde. Folk bakte opp disse og hadde de stående klar til besøkende. Om noen kom og banket på åpnet man, og de som banket på ba en bønn for husets avdøde, sang kanskje en salme eller en liten vise, og til gjengjeld fikk de “en sjel”, i symbolikk av denne kaken de hadde bakt. Kakene ble bakt i rund form med et solkors i midten, og disse kakene ble innenfor pagan/wicca satt ut som offer til avdøde sjeler.

Sjelekulene derimot var litt mer komplisert å finne bakgrunnshistorien til, men de har sitt utsprung i kuleformede lys som ble laget av voks. Ofte var dette en jobb som falt på barna i huset, men også klostrene laget disse til rikt dekorert med kors. Dette var en symbolikk på uendeligheten, at alt levende en gang vil returnere til der det kom fra “earth to earth, dust to dust” og så videre. I begynnelsen var det nok gjerne slik at alle kun hadde et lys for å representere alle de avdøde fra familie og slekt, men ettersom tiden gikk begynte man gjerne å tenne ett lys per avdød sjel. Etter en tid begynte man å lage disse kulene i kunstige materialer, og også etterhvert plast og glass. (Disse kulene ble deretter videreført til juledekorasjon for å minnes de døde også i juletiden)

 

This entry was posted in Andre høytider, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.