13 dag jul er passert

I går var det 13 dag jul, og jeg fant ut jeg pakker vekk den lille jula jeg hadde fremme i dag. Det blir alltid så mørkt når lysene forssvinner, og jeg blir litt tung i stemninga når den gode romjulsfølelsen på alvor erstattes av hverdag.

Soldagen 2022

Jeg må finne noe vinterkoselig som kan gi meg den samme gode, varme følelsen som jul og romjul gjør. Det å se på Narnia nå gir liksom bare en vemodig savn-følelse her og nå, det samme gjør de fleste julefilmer akkurat nå. Denne tiden på året er litt seig å komme forbi, så jeg tror jeg skal fokusere på sola nå. Den 17 januar klarer sola såvidt å karre seg over horisonten, men vi kan ikke se den her pga alle fjell som ligger mellom oss og der sola kommer opp, altså tar det adskillig flere dager før vi faktisk ser henne her. Jeg tror vi må på slutten av januar før vi klarer det, og da var det før i verden tradisjon å feire sol-dagen her. Det var en stor hendelse før i tiden, før elektrisiteten og veibelysningens tid, verden var langt mørkere her nordpå i den tiden og solas tilbakekomst ble en svært stor sak.

I eldre tid, men faktisk ikke lenger tilbake enn noen ynkelige tiår, var det svært vanlig at skolebarna fikk fri på soldagen, eller i noe nyere tid at skolen tok en real pause fra undervisningen på det tidspunktet det var ventet å faktisk se sola slik at alle kunne gå ut og ta i mot den og feire med solboller og appelsiner. Solboller er intet mindre enn skillingsboller som lages av søt gjærdeig lik boller for eksempel, med et øye av eggekrem eller vaniljekrem for å minne om sola. Appelsiner sier seg selv, de ser jo ut som en liten sol allerede! 🙂

Jeg tror jeg skal feire soldagen dette året, og bake solboller og kjøpe noen appelsiner. Noen pleier tenne bål og grille pølser ute om de kan når soldagen er, så de virkelig kan nye lyset som kommer frem. Kanskje det kan være noe om soldagen ikke faller på en arbeidsdag i år!

 

This entry was posted in Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.