15 Desember – Julestress

Stress er noe mange forbinder med jula. De føler hele adventstiden er et salig stress og hater tanken på det.

For meg er det ingenting som ødelegger julefølelsen så effektivt som stress og følelse av at man ikke orker, makter eller rekker det man vil. Dermed begynte jeg å planlegge jula tidlig!

Det er ikke det at jeg baker julekaker på sommeren. Men jeg begynner å strikke på enkle gaver allerede i romjula: Kluter, lester, skjerf, luer og lignende er jo tross alt ikke noe som går ut på noe dato om dette lages tidlig. Å handle inn julematen tidlig er en annen sak, å være sikker på at man har ribbebiten man vil ha, at man faktisk har sossiser, alt dette er et stress mindre til jul.

Julevasken kan taes i puljer. Et par uker før jul kan man storvaske en sak om gangen slik at dagene før jul behøves det bare en lett tørk. Man kan bake litt i slengen, eller man kan avtale med andre i familien at en baker en tredobbel porsjon med dette, en annen baker tredobbel porsjon med noe annet, og så fordeler man baksten segimellom.

Ikke minst er det også viktig å innse at jul blir det enten man har vasket eller ikke, og det er like greit å begynne med en liste over prioriteringer. Er det nå så viktig at det er både støvsuget og vasket? Er det godt nok med bare støvsuget? Er det nå så viktig med nyvaskede vinduer? Er det ikke bedre at man har et nyvasket bad i stedet? Slike prioriteringer kan gjøre det lettere og mindre tidkrevende med for eksempel julevasken.

Ikke minst skal man absolutt skrote alle instagram-bilder som demonstrerer den “perfekte husmora” som har fire barn, full jobb og likevel lager absolutt alt fra bunnen uten en eneste juks eller snarvei. Jeg har oppdaget at for de fleste betyr dette at de har fått hjelp, de har ikke gjort dette alene, og noen til og med jukser med å kjøpe kakene og presentere som “julebakst til jul” uten å si de har kjøpt. De lyver ikke, det er jo baksten til jul selv om det er en butikk eller fabrikk som har gjort baksten, men de formulerer seg ofte slik at følgere tror de faktisk har bakt selv. Glem alt slikt! Jula er slett ikke en konkurranse om hvem som er den mest perfekte husmora. Jula er om å få jula koselig og trivelig for seg selv og de man feirer med, og hvordan man oppnår dette er faktisk ganske likegyldig!

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.