12 Desember – Julefred og julebadstu

Sauna i Finland er noe alle har hørt om, og jula er intet unntak. Julebadstu er for å rense kroppen og berolige sjelen, og man gjør dette før den tradisjonelle utlysningen av julefreden i Åbo på julaften. Julefreden utlyses formelt i Åbo klokka 12 på torget i Åbo, en hendelse som kringkastes på TV.

Dette med å utlyse freden er noe som alle gjorde før i verden, men som jeg vet er det bare i Finland de fortsatt gjør det formelt, gjort av borgermesteren i Åbo (Turko) i svært høytidelige former.

Det er også blitt meg fortalt at dette tolkes bokstavelig i lovens navn: Om du tas av politiet for ordensforstyrrelse eller i å begå kriminelle handlinger er gjerne straffen litt hardere enn den ville vært ellers i året, og politiet er mindre overseende med “småting” de normalt bare hadde hyttet med fingeren for. Er julefreden utlyst skal den overholdes!

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.