Mikkelsmess – Høsttakkefest

St. Mikael beseirer dragen, her fra et manuskript fra 1200-tallet.

Den 30 oktober feires det Mikkelsmess, eller mer kjent som høsttakkefest. Thanksgiving kalles det i USA men der feires det fra fjerde torsdag i November. Opprinnelig en dag for å feire erkeengelen Mikael, og for å minnes erkeenglene Gabriel og Rafael, men man passet på å dra inn hedenske tradisjoner for høstfeiringer i samme slengen, i god gammel stil for å omvende hedningene til å holde kirkelige hellige dager hellige.

Fra gammelt av ble denne dagen feiret for å takke Gud for markens grøde som skulle berge oss gjennom vinteren. I moderne tid markeres denne dagen fortsatt i kirken, og ofte blir barn involvert i å bære inn frukt, korn og annen mat inn i kirken. Dette var en dag som i 1771 ble fjernet som helligdag i Norge, men i svært lang tid ble denne dagen markert tydelig tross avskaffelsen. I dag går den litt mer stille forbi i form av kirkelig markering den nærmeste søndagen til dagen.

I dag er det få som feirer høsttakkefesten, foruten visse som vender tilbake til de gamle røtter (og da mener jeg røtter eldre enn kristendommen), men flere som meg ønsker å tilbringe litt tid i takknemlighet for moder jord, som tross alt er den som gir oss maten vi behøver.

This entry was posted in Andre høytider, Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.