Påske og nytt liv

Så mye nytt liv kan jeg ikke skryte på meg utendørs, været har vært surt og kaldt hele tiden, periodisk ramler det snøfiller ned men ikke nok til at snøen legger seg.. Men innendørs ser jeg i det minste massevis nye løv på påskeriset! Det trives så godt at det nok ser ut som jeg må beholde det i vann så lenge jeg kan og så plante det utendørs ett sted.

Påsken er jo gjerne tiden der man skal feire nytt liv. Denne påska intet unntak, tross disse kjedelige tider som er over oss. Det er derfor påsken ofte preges av egg, kyllinger, kaniner, kvister og grener med løv eller gåsunger, pastellfarger lyse og lette, alt for å glede og gjøre hverdagen lys.

At nettopp egg forbindes med påske er fordi egg i seg selv er symbol på fruktbarhet, noe som er svært viktig for nytt liv. Det var også slik at i fasten fikk man ikke spise egg men man kunne koke dette til frokost på første påskedag. Egget har dermed vært det fremste påskesymbolet her i Skandinavia fordi det gjerne også var rundt denne tiden på året det ble lyst nok til å stimulere høns til å verpe igjen.

Påskeharen i seg har sammenheng med vårgudinnen Eostre (Ostara eller greske Eos) forvandlet en fugl til en hare for å redde den fra jegere, men haren savnet da egg og fikk av vårgudinnen evnen til å legge egg en dag i året. Eggene fikk ulik farge hvert år, og i takknemlighet delte haren ut disse eggene til mennesker. At dette da sammenfaller med påskefeiringen har igjen rot i kristendommens evige evne til å flytte sine hellige høytider for å “ta over” hedensk feiring, rett og slett for å lure inn folk på “den rette vei”.

Trodde du “skjærtorsdag” har navn fra å skjære? Da tar du feil, ordet er fra et gammelt norrønt ord “Skira”, som betyr renselse eller dåp. Fra gammel tid var det altså skjærtorsdag som gjerne ble utvalgt til dagen dyr på gården fikk sine navn, helt til folk glemte det gamle norrøne ordet. Nye skikker tok over etter dette, for eksempel at man anså det som ulykke å bruke øks på nettopp skjærtorsdag fordi man nå trodde ordet “skjær” kom fra at Jesu kors ble hugget til denne dagen.

De aller fleste er nok helt med på at påsketiden er tiden da sola begynner få litt makt, og det begynner å spire grønt her og der mange steder. Nordpå i Norge nå tror jeg vi må vente en god stund til før vi kan regne med spirer, selv her midt i Sverige der jeg sitter er det manko på grønne spirer enda, men jeg vet jo at det kommer! Så inntil videre får dere nyte bildet av mitt stadig grønnere påskeris!

This entry was posted in Andre høytider, Månedstema, Påske, Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.