Finske “lådor”

I Finland har de mange gratenger eller “lådor” som de kalles på svensk. Fem stykker kan jeg komme på er ganske vanlig på julebordet. Gulrot, søtpotet, lever, kålrot og rødbet er de jeg kommer på i farta, og jeg holder på å lage søtpotet og gulrotgratengen akkurat nå.

porkkanalaatikkoOppskriften på gulrotforma er relativt enkel: En kilo gulrot skrelles og kokes mør. Løft ut gulrøttene (og spar en dl av vannet du kokte de i) i skål og mos de med stavmikser eller med matbereder. Bland inn 1,5 dl fløte, en liten klatt smør og en dl av vannet fra gulrøttene samt salt. Bland dette godt, og ha tilslutt i 3/4 dl mannagryn/semulegryn. Bland godt, og ha i smurt form der du drysser semulegryn på kantene.

La forma kose seg lavt i ovnen på 150 grader i en time til halvannen time.

perunalaatikkoSøtpotetforma er litt mer komplisert. Ikke bare skal du koke poteten, men den skal i ettertid fermenteres for å bli søtere.
Kok opp en kilo veldig søt matpotet med skallet på. Jeg brukte bakepotet som jo er ganske søt i smak. Fast potet har en tendens til å ikke bli fermentert så det er bedre å bruke en mjølete variant av potet som ikke er særlig fast, eller som er særlig søt i seg selv som mandelpotet og bakepoteter.
Skrell poteten og mos den, om du bruker stavmikser, matbereder eller god gammeldags håndmosing velger du selv.

Bland så inn en halv dl hvetemel og bland dette godt. Dekk så gryta med et klede, og still gryta varmt, 50-60 grader, og la det stå og kose seg minst 5-6 timer. Jeg lot det stå nesten 18 timer faktisk, fordi jeg hadde en natts søvn og en arbeidsdag før jeg kunne jobbe videre med forma.

Når du har latt dette kose seg og fermentere seg har det fått en karamellbrunlig farge og lukter og smaker litt syrlig søtt og fermentert på samme tid. Nå blander du inn 50 gram smeltet smør, litt salt, en spiseskje eller to med lys sirup og en halv liter melk. Jeg brukte laktosefri melk. Vil du ha tykkere konsistens kan du ha bare 4 dl.

Ha så potetmassen i form og la den kose seg fra en til tre timer lavt i ovnen på 150 grader.

This entry was posted in Advent, Juleprat, Kjøkkenmesteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.