Engelsk fruktkake

Jeg har alltid hatt så lyst til å bake en slik, men har aldri fått ut tommelen. Nå som jeg fikk smake fra svigermor i sommer og J hintet han gjerne ville ha til jul fikk jeg endelig det berømmelige sparket i rumpa for å teste.

Jeg begynte med å ha 3 dl blandet tørket frukt, sukat, appelsinskall og coctailcherryer fra bakehylla i en halv til en dl cognac. For de som ikke vil ha med alkoholen kan du blande ut cognac-essens med bare vann for å få nogenlunde smak. Det går også bra med rom eller whisky (eller essens av disse), alternativt en appelsinlikør eller lignende i stedet for cognac, men nå hadde vi cognac hjemme og jeg brukte av denne. Omtrent all alkohol dunster bort under stekingen, men som sagt kan man bruke essenser utblandet med vann, eller rom-essens i dråpeform sammen med vann. La dette trekke godt og vel, jeg lot det være 24 timer før jeg nå bakte kaka.

Deretter visper du 200 gram smør og 1,5 dl sukker hvitt før du har i tre egg ett og ett. Tilsett så 2 ts bakepulver, 2 ts vaniljesukker og 3 dl hvetemel til en fast røre før du vender inn frukt-essensen.

Smør en rundform med rikelig smør før du brøder den med mannagryn eller hvitt strøbrød. Ha deigen i og stek på nederste rille på 175 grader i en time.
Avkjøl en liten stund i forma før du vender den ut på rist for å kjøles ned. Pakk den i plast og la den hvile kaldt (kjøleskap eller kjølerom) i noen dager før du serverer den. De riktig hardcore dynker den med en teskjed av samme alkohol som man hadde i kaka nå og da, men det kommer ikke jeg til å gjøre. Den får hvile ei ukes tid i kjøleskapet nå før jul.

Deigen som den ser ut når det er ferdig rørt sammen

Ferdig smurt form dekket med mannagryn

Nederste rist 175 grader

Ferdig stekt!

Og veltet ut av forma.

This entry was posted in Advent, Juleprat, Kjøkkenmesteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.