9 Desember – Jul for de ville dyrene

Vintermorgen, postkort fra 1920 bastert på Theodor Kittelsens bilde fra 1906

Noen kjøper høy og legger ut til rådyr og elg. Eller man slenger ut brødsmuler til fuglene. Tanken er god, men det finnes en hel del  bedre saker man kan gi til dyrene der ute om man vil gi noe munngodt til dem. Husk for eksempel på at både rådyr og elg ikke har tilgang på tørket høy hele vinteren og lever på busker, kvist, bark og urter de skraper frem under snøen og risikoen er at de får forstoppelse og kolikk som kan lede til tarmslyng og en smertefull død om de får store menger høy umiddelbart. Derfor kan det være lurt å tenke litt før man gjør dette.

Det kan være mye bedre å legge ut epler, potet og gulrot eller til og med kål og salat til elg og rådyr enn å legge ut høy. Dersom tanken er at de skal få i seg næring får de mye mer fra en potet enn en par munnfuller tørket gress, og det finnes også sekker med kraftfor for vilt å kjøpe fra butikker som Granngården i Sverige og Felleskjøpet i Norge. Til og med å kjøpe knust korn og legge ut rett på snøen er nesten bedre enn å legge ut tørket gress!

Fuglene nyter godt av brødsmuler, men det metter svært lite og fyller magen mye å gi dette. Tørket havregryn sveller ganske mye i magen så det bør man unngå å gi, det er bedre å kjøpe hel havre å legge ut i så fall. Heldigvis får man i dag kjøpt alle mulige villfuglblandinger, sekker med solsikkefrø og andre frøsorter svært billig, så det å fore småfugler gjennom vinteren er ikke særlig vanskelig lenger. Overalt får man tak i feks kokosnøtter som er feit og næringsrik, og man behøver bare dele den i to, borre et hull og henge i et snøre for fuglen å storkose seg. Seinere kan man jo lage kokosfettfrøblanding og trykke halvdelen full så man kan gjenbruke kokos-skallet.

Om vinteren er ekstremt varm og snøfattig kan små dyr som pinnsvin våkne og snuse rundt etter mat, de kan du servere kattemat. De er kjøttspisere akkurat slik katten er, og de koser seg med innsekter og annet mums de måtte finne. Gi dem ikke melk da de av naturens side er laktoseintolerante, gi de heller friskt vann, men skal du gi dem melk bør du gi de kattemelk eller helt laktosefri melk så de slipper få en utmattende diarre-reaksjon på laktosen.

Husk at mange fugler gjerne liker insekter, så om du vil lage egen fuglefrøblanding kan du faktisk kjøpe for eksempel mygglarver på en akvariebutikk og blande inn i fettmasse. Pass på å tine larvene og la fettmassen ikke være stort varmere enn fingervarm før du rører de inn. Dermed kan du ordne ekstra proteiner til fugler som spiser både frø og insekter, og det er en viktig næringskilde for mange små nebb. Og vi må ikke glemme fugleneket, som gjerne får inneholde annet enn bare havrestrå! Du kan stikke ned hirse-remser som du til og med får kjøpt fra matbutikker til burfugler i dag.

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Omtanke og velferd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.