2 Desember – Dyrene i jula

Det er ingen hemmelighet at mange dyr i naturen har litt problemer vinterstid. Jula er intet unntak. Nå mener jeg det at om man skal fore dyr (rådyr, elg eller fugler gjør ingen forskjell) på vinteren gjør man det hele tiden. Men selvklart kan man tenke litt ekstra på dyrene og fuglene til jula!

For fuglene ute: Et julenek… eller flere så du kan bytte ut et utspist nek ettersom de tømmes. Eller meiseballer, talgballer, en bit med sideflesk UTEN salt, eller bare svoren på ribba om du nå skjærer bort denne før du steiker den av en eller annen grunn. Bare husk på at henger du ut spekk og svor må dette være usaltet. Fettet er utrolig viktig for fuglene fordi det hjelper de med energien de behøver for å holde varmen. Det er av den grunn de er så glade i solsikkefrø! Disse frøene er svært rik på olje.

jeg har også av og til gjenbrukt bøtter jeg har kjøpt fylt med mat, her på bildet har jeg skåret hull på siden (dekket med tape) og i lokket, og fylt med hjemmelaget meiseball”gugge”. Jeg har blandet kokosfett fra sølvfolie med litt rapsolje for å få det litt mykere, samt assorterte frø: Hirse, hel havre, hel bygg, hele solsikkekjerner, og du kan gjerne ha i for eksempel tørket rognebær eller andre bær som naturlig henger på busker. Når massen har konsistens som vaselin kan du fylle hva som helst. Her brukte jeg ei tsatikibøtte siden den har hank og kan henges opp, men du kan også bare trykke ned i et kaffekrus som har en hyssing nedi. Når dette har stivnet dypper du koppen i kokende vann akkurat lenge nok til å nappe ut meisenammet og du har en hjemmelaget meiseball!

For ekorn og nøttespisende fugler: usaltede nøtter (obs, ikke mandler!) kan dere knuse lett og legge ut. Det er lett å få tak i peanøtter uten salt, disse kan legges ut med skall til ekorn, mens fugler kan behøve disse uten skall. Ekorn liker også eplebiter og annen frukt, så du kan dele opp epler og legge i biter på brettet til de. Også flere sorter fugler setter pris på å hakke i et eple du har hengt opp i et tre.

For rådyr og elg: Disse kan med fordel få eple, gulrot, neper, kålrot, kål, salat og annet ekstra godt til julaften. Bare pass på at eplene ikke har gjæret 😉

For katten og hunden hjemme: Å gi fra ribbe og annen nam er svært fristende, men bør unngås. Jeg tror ikke noen hund har omkommet av en enkelt sossiss, men om man går overstyr med den feite julematen kan de få problemer med magen. For ikke å snakke om hva alt saltet gjør med nyrene. Derimot kan du koke opp fersk fisk til de, uten salt, og servere til de. Dette er fast innslag på julaften til min lille pus: Nykokt fisk! Det settes enorm pris på!

This entry was posted in Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.