Gamle tradisjoner med juletrepynt som forsvinner

Når jeg var liten og på skolen laget vi ganske mye juletrepynt av papir. Vi laget hjertekurver og kremmerhus-kurver, girlandere av glanspapir, juletrekuler av isoporkuler kledd med krepp-papir eller sølvfolie og deretter dekorert med lim og glitter, og så videre. Vi laget også julekort på skolen selv, med klistremerker, glansbilder, tegninger og lim og glitter. Hvor mange lager slikt i dag? Dorullnisser florerte i massevis og krevde kun at vi tok med oss en tom dorull hjemmefra.

Jeg tror i dagens samfunn er det ganske mange som bare kjøper en par pakker med juletrekuler på Europris, Sparkjøp, Biltema og så videre og så videre, og få lager julepynt sammen med barna sine lenger. Ikke bare det, det er ganske få som bruker papirdekor på juletreet i disse dager! Jeg tror det nærmeste vi kommer nok er de norske flaggene som fortsatt er i papir på tynn sytråd.

Men papirdekor virker som det er “utdatert” og regnet som gammeldags og ikke særlig dekorativt. Men slik jeg ser det er papirpynten full av nostalgi, og små papirstjerner er jo flott å se på, flott å ha på treet. Og ikke minst er det ganske mye kos for barna å kunne få lage noe som paraderes på et juletre?

Det var ganske vanlig å lage dekor av kristyr og glansbilder, men jeg finner veldig lite informasjon om akkurat dette fra norske nettsider, derimot kryr det av slik info i Sverige. Men det er jo en fin måte å lage julepynt av! Kristyr kan man jo lage snøflak, stjerner og annet bare for å henge på treet med sytråd, og de kan spises dessuten.

Når det kommer til å lage papirstjerner og julekurver har jeg noen blogginlegg allerede her som viser hvordan du lager kurver, hjertekurver og stjerner. Begge deler er jo noe man ganske enkelt kan lage hjemme uten alt for mye utstyr annet enn tape, saks, stiftemaskin og/eller lim, du trenger jo ikke engang kjøpe farget papir, det holder lenge med fargeblyanter for å fargelegge til den fargen du vil ha om du ikke allerede har farget papir. Akkurat det samme er tilfelle med girlandere, tradisjonelt laget av farget glanspapir, men det er selvklart ikke påkrevd. I mangel på farget glanspapir kan man fargelegge med blyanter eller tusj på vanlig papir for å oppnå en fargerik girlander.

Papirdekor er ganske skjør, og overlever sjeldent tidens tann særlig lenge, jeg tror ikke det er så vanlig å ha papirdekor etter oldemor nå lenger for eksempel. Bare det å henge det på treet sliter jo på det i vesentlig større grad enn på glasspynt, men det finnes måter å sørge for gjenbruk på også dette. For det første å investere i en ordentlig liten boks for å oppbevare det, eller å spare en ordentlig sko-eske der man legger papirpynten oppi er en enorm fordel. Flat pynt (hjertekurver og glansbilder for eksempel) på bunn og kremmerhuskurver og girlandere oppå for eksempel. Pass bare på at du ikke faller for fristelsen å legge noe annet oppå for å utnytte plassen: Viss pynt kan få lov å være alene i en eske selv om eska ikke er pakka komplett full av saker.

En eller annen gang i fremtiden skal jeg nok lage en egen youtube-film der jeg lager stjerner, hjertekurver, glansbilde-dekor og girlandere. Og jeg dagdrømmer allerede om å ha et lite juletre et sted i huset med kun papirpynt på, for å kunne spare på denne tradisjonen også. Det trenger slett ikke være noe enormt tre, jeg ser for meg et 120 eller 150 cm høyt tre for at det ikke skal være så massivt, og jeg tror et slikt tre hadde vært perfekt som et gang-tre dersom jeg har såpass stor gang at det er plass til et eget tre der! Et slikt tre er noe jeg kan se for meg er et tre jeg henter frem ett eller annet sted etter Lucia for å dekorere det som et “adventstre”, det kunne også være et tre å ta frem til tredje adventshelgen.

 

This entry was posted in Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.