5 Desember – Sinterklaas!

I Nederland feires det i dag og i morgen! Det er Sinterklaas, feiringen til minne om St. Nicholaus som pågår. Visste du at det er den nederlandske Sinterklaas som har gitt julenissen navnet Santa Claus i USA? Det er faktisk det! Det var de nederlandske immigrantene som selvklart tok med seg sin hjemmefeiring dit når de flyttet på 1600 og 1700tallet.

Dagen i dag feires stort i Nederland. Det er i dag barna finner godterier i skoene sine! Fra gammelt av stilte man en tresko eller vanlig sko i vinduet på kvelden den 4 desember, og morgenen etter fant man den fylt til randen av godbiter og små gaver. Det er der vi har julestrømpen fra, selv om vi har misforstått og henger den frem 23 desember her. Noen har en bit gulrot eller annet godt i skoen som godbit til hesten Sinterklaas bruker foran sleden sin. Gavene åpnes på kvelden den 5 desember etter man har lest høyt et dikt som følger med som man skal prøve å tolke for å gjette hva gaven eller gavene inneholder.

Mange har trodd at Svartepetter som følger Sinterklaas var slave av afrikansk opprinnelse, men fakta er at Svartepetter var svart av sot! Det var nemlig på ham den noe utakknemlige jobben å klatre ned pipene for å legge igjen gaver falt på 😉

Her i Norge derimot er 5 desember bare en unnskyldning til å åpne enda ei luke på kalenderen, og kanskje kose seg litt ekstra med julegodter. Det er jo også 2 søndag i advent, og dermed tennes et lys. Skal du sende pakker? Kanskje det kan være lurt å forberede det du har klart så du kan få sendt det nå?

This entry was posted in Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.