Hvil i fred, “Askepott”

I dag fikk jeg den triste nyheten at skuespilleren fra “Tre nøtter til Askepott”, Libuse Safrankova, har gått bort 68 år gammel. Libuse hadde slitt med sykdom i mange år og var for syk alt i 2015 for å komme til Norge når vi hedret Tre nøtter til Askepott med ny forbedret versjon.

I Tjekkia var Libuse svært kjent som skuespiller, ikke kun for denne filmen. I 1997 vant filmen Kolya Oskar for beste utenlandske film, en film der Libuse hadde en av hovedrollene. Hun debuterte på filmfronten i 1971 som 18 år gammel skuespiller, kun 20 år gammel fikk hun sitt internasjonale gjennombrudd i Tre nøtter til Askepott, og spilte inn sin siste film i 2014. Hun har sammenlagt 90 titler på meritt-lista si og har dermed vært en temmelig aktiv skuespiller. I 2008 ble hun kåret til Tjekkias mest populære skuespiller.

Likevel er det Askepott hun er for meg. Hun er personifiseringen på det søte, yndige, vakre, gode og kloke i denne skikkelsen, og jeg vil alltid huske henne med varme og nostalgi.

Hvil i Fred, “Askepott”. Takk for julenostalgien.

 

This entry was posted in Tradisjoner og historie, Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.