Hemmeligen nissen – Ideer og forklaring

Dere har kanskje sett innlegg tidligere. “Hemliga tomten” eller Secret Santa som konseptet heter i USA har jeg dratt i gang på forum eller nettsider tidligere der alle som vil melder seg på, og den som er ansvarlig matcher innmeldte sammen slik at en sender en pakke til en mottager, og mottageren har ingen anelse hvem som har sendt pakken. Deretter skal man gjette hvem man hadde som hemmelig nisse!

Når jeg har arrangert dette har jeg lagt vekt på at målet er ikke å blakke seg på gaven, den skal koste relativt lite og er mer tenkt som en liten morsom sak og en sjanse til å gi en liten presang til noen, samt for mange en sjanse å få litt ekstra gave om de ikke har så mange som gir dem noe. Det skal være en liten utfordring å finne på noe gøy for en relativt lav sum, og mange har også valgt å lage hjemmelagede gaver.

Jeg liker faktisk konseptet hemmelige nissen veldig godt. Det er en fin måte å gi noen en liten oppmerksomhet på, det er underholdende og morsomt, og for de som liker å finne på gaver en spennende utfordring å få noe man kan være stolt av å gi bort for en lav sum.

Om du skulle være intressert i å introdusere hemmelige nissen på jobb, skole eller bare i vennekretsen skal jeg gi forslag til regler.

1: Det er HELT frivillig.
2: Man må ha en siste frist å melde seg på, samt en dato der organisatoren sender beskjed til nissene hvem de skal sende/gi gaver til. Forslag der er siste november skal alle vite hvem man “nisser” for. Siste frist kan jo da for eksempel være en uke eller to før denne datoen.
3: Summen skal være lav, og man blir alle enige om den. Eksempel kan være en hundrelapp eller to, eventuelt inkludert å postlegge så man ikke vet hvem som sender gaven.
4: Man blir enig om en siste dag for å ha ordnet gaven og fått den sendt. Jeg synes Lucia-dagen er en fin grense som gir posten en sjanse å få frem pakken dersom den postlegges. Kan være greit å holde pakken fysisk liten i størrelse så den passerer som brev i vekt 😉
5: Den som organiserer ser til så alle anmeldte får en nisse, og de skal ikke vite hvem denne nissen er. For eksempel kan man etterlate et pakke-vers eller sørge for at den gaven man gir er full av små hint om hvem nissen er uten å si det rett ut slik at den som får pakken har det gøy med å gjette hvem som er nissen.
6: Man får bli enige om det er okei å åpne gaven så fort man får den, eller om man skal vente til julaften.

Man setter i utgangspunktet opp alle regler man vil ha selv, men det er jo greit å holde det enkelt og tydelig.

Så hva kan man finne på å gi til noen i en hemmelig nisse-lek?

 • Cookie in a jar for eksempel. Ingredienser for muffins eller noen småkaker og instrukser om hvilke våte elementer skal tilføres, steketid og temperatur.
 • Hjemmelaget godterier, kaker eller annet godt å spise.
 • Hjemmelaget gløgg
 • Hjemmelaget appelsinmarmelade. I grunnen hjemmelaget hva som helst man kan spise.
 • Håndlaget noe. Strikkede pulsvarmere, små heklede brikker, ansiktsfjerningspadder, vaskekluter eller håndklær man har strikket eller heklet
 • Noe man har sydd selv. En liten duk i lappeteknikk, grytekluter eller annet
 • Et lite bilde man har laget, kanskje med å spare tørket gress, korn, blad, blomster man har presset og tørket, limt på papir og satt i ei ramme for eksempel
 • Hjemmelagede telys-lykter laget av glass man har kjøpt på loppemarket og dekorert med lim, glitter, klistremerker eller bånd.
 • Kjøpe en rimelig notatblokk og dekorere permene selv med stoff, perler og lignende.
 • Sette sammen en slikkemunnboks for de som elsker en type godterier, bruk et glass og samle favorittene!
 • Kjøpe spesiell te eller spesiell kaffe for de som liker slikt.
 • Sette sammen en teboks med små glasskrukker med honning, kandisert sukker og annet litt ekstra luksuriøst

Det er i grunnen mange gode ideer til hva man kan gi bort i hemmelige nissen-leken, men dette er bare noen forslag fra min side. Om dette høres spennende ut, hvorfor ikke føle på temperaturen på jobb eller i vennekretsen? 🙂

This entry was posted in Advent, Julegaver og gavetips, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.