Gratulerer med dagen, Norge!

I dag feirer Norge sin fødselsdag. Som landmasse er det vel nærmest umulig å gjette når landet ble “født”, men nasjonen Norges egne grunnlov ble signert den 17 mai i 1814 .

“Eidsvoll 1814” malt av Oscar Wergeland i 1884.

Grunnlovens første side

Det er dager som dette jeg savner å bo i Norge. Jeg trives svært godt her i Sverige, men jeg er og forblir en nordmann i hjertet mitt uansett hvor jeg bor. Og nå i dag er første gang jeg ikke jobber for norsk oppdragsgiver, nå jobber jeg mot svenske kunder og Sverige synes ikke Norges nasjonaldag er grunnlag for fri. Dermed må jeg jobbe. Litt trist til sinns fordi jeg ikke engang kan gløtte på barnetoget på NRK, og det ikke finnes norsk mat å få tak i på butikkene heller. Jeg har noen pakker med lomper i frysern så jeg lurer på å lage en av dem som potetlefser i det minste bare for å ha noe norskt å spise på i dag.

Men dagen er en fantastisk dag likevel, selv om jeg må jobbe med vemodet i hjertegropa, vi feirer vår frigjøring fra andre konger, vi feirer at vi nå er et selvstendig rike, og vi feirer også at vi kan feire uten tyske flagg og portrett av Hitler på veggen.

Så selv om jeg sitter litt ensom og halvveis fortapt på jobben og ønsker meg over grensa til familie og venner, flagg overalt, søle is og kladde ketchup fra pølser på finklærne, albue seg frem til søpledunken så man får kastet søpla si bare for å oppdage at den er overfull allerede og dessuten full av sukkersugne veps, høre barn tute på 17mai-trompeter med kreppremser og ha sverdkamp med sine små miniatyrer av norske flagg, selv om jeg savner alt dette er det en fin dag. Jeg håper dere får en fantastisk dag der ute, og at dere spiser en is og et par pølser for meg også!

This entry was posted in Andre høytider, Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.