Tenk grønt i jula!

Sparepærer har jo eksistert i mange år, men de er hverken særlig pene å se på eller de finnes til julelys. Men nå finnes det alternativer!

Led er en teknologi innenfor Lysdioder som har eksistert i mange år innenfor PC, teknikk og husholdningsprodukter (les, indikasjonslamper på ovn for eksempel), og et smart hode har utviklet disse til å passe i vanlige lamper også. De har eksistert i farger fremst, blått, rødt og gult for eksempel, men nå finnes de også i hvitt.

adventledClas Olsson har tatt inn denne søte lille pæra, den drar 0,03 watt og passer til adventsstaker og juletrelys med mellom 4 og 25 pærer. Normalt tar en pære til en 7armet lysestake 2,7 watt, så kan dere regne ut hva dere vil spare selv. Og utseendet? Ta en titt på blogginlegget mitt fra i går der jeg viser frem mine to syv-armede lysestaker og fortell meg om du ser særlig forskjell på disse og vanlige pærer. Jeg ser ikke helt den store forskjellen selv kan jeg jo si.

Til adventsstjernen finnes det lyspærer omtrent så stor som pærene til stekeovn, men disse drar da 0,36 watt og helt opp til 3 watt (avhengig av hvor sterkt lys du vil ha), mot stekeovnspærer på 15 watt.

Mignonpærer finnes, kronelys og store lyspærer, med hvite glass og gjennomsiktige glass. Fra 0,5 watt og oppover, med stor og liten sokkel.

Disse koster per i dag noen kroner å kjøpe inn, fra hundrelappen og litt i Sverige og oppover. Men, til sammenligning til sparepærer:

 

  • Om en sparepære knuses spres helseskadelig gass som overhode ikke er miljøvennlig. Dette skjer ikke med led.
  • En sparepære drar dobbelt med strøm første 10-30 minutter og lyser halve styrken før den sakte øker i lysstyrken. Led lyser sterkt med en gang og tar ikke noe ekstra strøm da den ikke har noen “Oppvarmingsperiode”.
  • En billig sparepære kan du regne med 8-12 000 timer levetid. En dyr opp mot 16 000. En Led lever rundt 40 000 timer.
  • En sparepære bruker mer strøm ute og lyser dårlig da den har en mye lenger oppvarmingsperiode, en Led har ikke dette problemet.
  • Sparepærer tåler ikke å slås av og på mange ganger da de på lik linje med et lysstoffrør har en tenner i sokkelen, denne tar skade av tenningen. Dette er ikke noe problem for Led.

Jeg trenger vel ikke si så mye mer for å peke ut fordeler med Led? Jeg holder sakte men sikkert på å fase ut alle led-pærer i heimen! Hver måned bruker jeg noen hundrelapper på å kjøpe et antall pærer så jeg sakte men sikkert blir kvitt alle sparepærer 🙂

This entry was posted in Omtanke og velferd. Bookmark the permalink.

One Response to Tenk grønt i jula!

  1. Pingback: 9 Desember – Julegrønt |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.