Krampus

Krampus sier du? Nei jeg snakker ikke om en film eller noe nå. Om du trodde norrøn historie i Norge var eneste som bød på skrekkskikkelser i forbindelse med jula har du ikke fulgt med på historie fra Island eller resten av Europa!

Krampus var en djevel-lignende skikkelse som reiste i følge med St. Nicolaus rundt til alle barn, men der St. Nicolaus belønnet barna som hadde vært snille og flinke var det opp til Krampus å ta seg av de som ikke hadde vært like snille. 

“Hilsen fra Krampus” rundt begynnelsen av 1900-tallet

Krampus figurerer særlig i Østerrike, men du finner skikkelsen også i Bayern, Ungarn, Tsjekkia, Kroatia, Slovakia, Slovenia og Syd-Tirol under andre navn helt siden middelalderen. Det ble sagt at Krampus fanget uskikkelige barn i sekken sin for så å rise dem, banke dem, kanskje til og med bortføre dem, og de spesielt uskikkelige ble spist. Ettersom tiden gikk fra middelalder og fremover mildnet tydeligvis grettenheten til Krampus og han gikk fra å bortføre og ete unger til å bare legge igjen ris og kullbiter som tegn på at barna burde være straffet. 

St. Nicolaus hadde flere i sitt følge, “Rupert Knekt”, “kristusbarnet”, “Pelzebock”, “Svarte-Petter” og andre figurer, men Krampus kunne opptre i en hel flokk av “krampuser” og ikke bare en. Det ble ganske vanlig en stund med små opptog av barn (og voksne) kledd ut med skinn, horn og skremmende masker som gikk rundt i landsbyene. Særlig i Alpene er det vanlig med unge menn som kler seg ut slik, og larmer gjennom byen mens de hyler og skramler med bjeller mens de holder pisker i hendene og gir små ufarlige rapp til de som våger seg for nær. Dette kalles Krampuslauf, “krampusoppløp”. Noe mer forsiktig variant er å kle opp barna og ta bilde av de, såkalte Krampuskarten. 

This entry was posted in Advent, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.