12 Desember – Solidaritet

I disse dager får ordet Solidaritet en mye større betydelse for de fleste enn ellers. For de av oss som er opptatt av historie er det en tankevekker å se et land oppleve det samme som vi opplevde i 1940. Gjennom årene har vi sett bruk av ordet i forbindelse med streik, for å uttrykke støtte til lidende barn og folk over hele verden og for å vise samhold mot en negativ innvirkning som mobbing, plaging, overgrep eller undertrykkelse.

Group of people around the world. Chalk drawing.

I dag synes jeg vi skal vie litt tid til nettopp dette med solidaritet. For vi har ofte tendens til å huske det ordet så fort vi ser et sultende barn på reklame på tv, men vi glemmer solidariteten i vårt eget land. Vi er en hel nasjon av ulike etniske grupper som enten bare besøker oss for en tid eller som har flyttet hit og skapt seg et nytt liv av mange ulike grunner. Vi snakker om Solidaritet for å hjelpe flyktninger eller vanskeligstilte som søker seg til vårt garantert rikere land, men vi glemmer ofte å se til våre nærmeste.

I dag er det merkbart at våre egne sliter. Ikke bare våre nye medborgere, men de som er født og oppvokst her, som har et liv, som har hus, jobb og barn men likevel i dag ikke får endene til å møtes lenger. Dette på grunn av økte kostnader på husleier, strøm, mat, drivstoff og rentehoppene som kommer flere om gangen.

Det er våre egne vi også nå må vise solidaritet. Og vi må vise det med mer enn bare ord. Jeg har tidligere nevnt dette med økonomi og jula, og viser til dette innlegget igjen. Vi kan vise solidaritet på mange måter, sikkert mange flere enn jeg har husket på når jeg skrev det innlegget jeg linker til.

Solidaritet er et viktig grunnbegrep som stimulerer samarbeide. Det var gjennom å samarbeide som gruppe vi mennesker hevet oss opp, utviklet ferdigheter til å lage verktøy og bygge boliger, til å utvikle samfunnet til å ikke være avhengig kun av det naturen forser oss med når det er tilgjengelig men å kunne preservere og oppbevare mat gjennom vinteren og så videre. Det er solidariteten og samarbeidet som har beskyttet oss og latt oss komme så langt vi har i dag. Derfor skal vi i dag huske hva Solidaritet betyr.

This entry was posted in Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.