6 Desember – Nilsmesse!

Nilsmesse.. eller St. Nikolaus-messe. I dag er dagen man husker St Nikolaus. Jeg fortalte jo litt om Sinterklaas i går, men her får dere mer fakta om nissen selv. Ja, jeg våger kalle ham nissen for han er forløper til den nissen vi kjenner i dag!

Nikolas av Myra var biskop, og biskoper har røde kapper i kirken. Derav nissens røde frakk i dag. Nikolas var sønn av en svært rik mann ved navn Eufemius, og Eufemius var velkjent for sin omtanke for de fattige og velgjørenhet. Da hans mor og far gikk bort av pest arvet Nikolaus alle pengene. Han var allerede ordinert til prest av sin Onkel, og valgte umiddelbart å gi bort hver eneste krone til de fattige, men passet også på at det ble holdt hemmelig slik at han ikke skulle få ros og skryt for dette.

Det er mange sagn og legender om St Nikolaus, men en av de vanligste og mest kjente er at han ved julens tider gikk rundt i nattemørket (for ikke å bli gjenkjent) og etterlot små knyter med mat og medisiner utenfor døren til de fattige og trengende. Han arbeidet utrettelig hele sitt liv for å hjelpe alle som behøvde hjelp, og levde i motsetning til mange etterkommende biskoper slett ikke noe liv i sus og dus. Under tiden som biskop ble han og de fleste andre kristne forfulgt, fengslet og mishandlet, og han bar synlige merker på kroppen av dette da han deltok på konsilet i Nikea i 325. Likevel levde han så lenge som til et sted mellom 345 og 351, dødsdatoen 6 desember er kjent men ikke det eksakte året.

Han avbildes gjerne omgitt av barn, men det var ikke bare barna han vernet om. Han vernet om alle som slet, alle som ikke hadde det de behøvde, og han vernet om arbeiderne. Listen over de han er helgen for er helt utrolig lang når du sjekker på Wikipedia!

Ser du fortsatt på de samme adventskalenderne eller har det kommet til noen nye? 🙂

 

This entry was posted in Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.