DIY – Hjemmelaget bodyskrubb og dusjoljer

Det er ganske enkelt å lage bodyscrub og dusjoljer faktisk, alt du behøver er naturlige ingredienser!

Når det kommer til olje er det mange oljer som går å bruke. Mandelolje, kokosolje, avocadoolje, solsikkeolje, rapsolje og olivenolje er alle oljer du fint kan bruke til bodyscrub og dusjoljer. Noen av de er definitivt dyrere enn andre, men kan også passe bedre enn andre til visse produkter. Olivenolje kan lett lukte ganske sterkt, og kan dermed blande seg med eller til og med overdøve duftoljer du velger å bruke, så bruk den med omtanke. Kokosoljen er ikke flytende i seg selv, og kan behøves å varmes opp og blandes med andre oljer for å holde seg nogenlunde flytende. Du kan også bruke babyolje eller luktfri baseolje av andre sorter, men jeg foretrekker å bruke oljer fra naturlige saker.

Bodyscrub brukes jo for å exfoliere huden, men er også et effektivt våpen mot celulitter i tillegg!

Du behøver da også små glass og flasker til dette, skaff gjerne noen større for bodyscrub, noen mindre for ansiktsmasker og små flasker, der anbefaler jeg størrelse rundt 2 dl.

Her samler jeg noen oppskrifter på bodyscrubs jeg har funnet her og der, med tilsvarende dusjolje til, en fin måte å lage et gavesett å gi bort. Du behøver da små flasker og glass som blir lufttette. (jeg anbefaler størrelse 2-3 dl og maks en halv liter glass for scrub)

kaffebønneKaffeskrubb:
Du behøver ca 1 kopp kaffe, 1ss havsalt og 15-20 dråper med duftolje. Du kan enten bruke bare en eller blande; Kanel, appelsin, peppermynte eller noe tilsvarende.
Bland duftoljen inn i kaffe sammen med saltet, gnur det ordentlig sammen med fingrene og sist blander du inn baseolje til du har konsistens som våt sand. Det pleier gå maks en halv kopp olje til en kopp kaffe. Bland det godt sammen og ha over på glass.

Kaffedusjolje: Ta ca to teskjeer av bodyscrubben i tesil, ha i et glass og fyll opp olje så kaffen er dekket. La det stå og trekke til oljen er mørk i fargen før du har over selve oljen på flaske.

 

Bodyscrub med lavendel eller roseduft:
En kopp havsalt sammen med 15-20 dråper med lavendelolje eller roseolje. Gjør som over og bland duftolje inn i saltet og gnuss det godt sammen før du tilsetter baseolje ca en halv kopp til du får våt sand-konsistens. Ha på glass. Bland gjerne inn tørket lavendel eller tørkede roseblad for ren dekor!

Dusjolje lages på samme måte for begge duftene: Ta olje (jeg foreslår avocadoolje og solsikkeolje blandet) og rundt 20 dråper av duften i. Du kan legge ned en kvist lavendel og noen hele roseblader i flasken før du heller oljen over på flaske.

Boduscrub med vanilje:
En kopp sukker, jeg foretrekker brunt grovt sukker, blandes med rundt 20 dråper vanilje. Gnuss sammen før du igjen blander inn maks halv kopp olje og har på glass.

Dusjoljen lages med olje og vaniljeoljedråper, ca 20 dråper, og du kan ha en vaniljestang i flaska som dekor.

 

bodyscrubCitronscrub:
En kopp sukker eller salt og ekte sitronsaft blandes sammen. Her kan du fokusere på citronsaft og bare ha i litt olje for oljefølelse, eller du kan bruke sitronduftolje og baseolje som vanlig.

Dusjolje lages på baseolje og 20 dråper citronolje.

 

Havregrynskrubb:
1/2 kopp brunt sukker, 1/2 kopp oppmalt havregryn blandes med en kopp olje med 4-5 ss olivenolje i. Ha på glass! Om du vil kan du også ha litt duftolje i, type kanel eller tilsvarende.

Om du bruker duft: Lag dusjolje med samme duften!
Honningskrubb:
Bland en kopp grovkornet salt med duftfri olje blandet med honning. Pass på at det lukter nok av honningen men at det er mer olje enn honning, det kan hjelpe å blande inn honningduftolje også. Denne kan passe fint som ansiktsmaske i et eget lite glass, bruk da sukker i stedet for salt.

Lag dusjolje med honningolje!

 

Og sist: Juleskrubb med duft av pepperkaker!
1 kopp sukker, jeg foretrekker brunt grovt sukker
1 kopp råsukker
1/2 ts vaniljeolje
1/2 ts kanel
1/2 ts Ingefær
1/2 ts muskatnøtt
1/2 ts allehånde

1/2 kopp kokosnøttolje blandes med 1/4 kopp mandelolje, og blandes ned i sukker og krydderblandingen.

Her kan du blande olje med olje-essenser med tilsvarende dufter som krydderne du blander i skrubben. Ha gjerne i flaska en kanelstang, en liten bit tørket ingefær og kanskje også et laubærblad bare for dekor.

 

Pynt glassene med litt fine sløyfebånd, og bruk små etiketter du bare limer på. Disse kan du lage selv, eller kjøpe ferdige “syltetøyetiketter” på matbutikken. Nå har du kjempefint gavesett til deg selv.. eller for å gi bort!

This entry was posted in DIY, Julegaver og gavetips, Juleprat. Bookmark the permalink.

2 Responses to DIY – Hjemmelaget bodyskrubb og dusjoljer

 1. Diy-elsker says:

  Heisann!
  For en fin og spennende blogg du har 🙂
  Lurer litt på den ene oppskriften på bodyscrub med lavendel eller roseduft.
  Hvor er det man får kjøpt havsalt, lavendel/rose duft og slikt? Lurer også på om du kan gi et mer spesifikt svar på hvilken baseolje som er grei og bruke og hvor det kan kjøpes også 🙂

  • Rita says:

   Hei, så hyggelig at du liker bloggen! Det setter jeg pris på å høre!
   Når det kommer til baseoljer nevner jeg jo flere i blogginlegget ganske tidlig, rapsolje, solsikkeolje, kokosolje og mandelolje er mine favoritter. Bakdelen med kokosolje er at den er fast form når den er avkjølt og dermed bør varmes opp og blandes med noe annet for å holde seg flytende. Ingen problem om du skal bruke den i kremer, men i for eksempel bodyscrub og dusjoljer bør den jo være relativt flytende.

   Skal du lage en veldig liten prøvesats for hjemmebruk kan du faktisk gå på matbutikken og kjøpe extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje eller økologisk solsikkeolje sånn at du kan prøve ut hvor mye duftolje du skal ha i blandingsforhold, hvor mye olje versus salt og så videre. Salt kan du kjøpe storpose med grovkornet salt også på matbutikken. Det gjorde jeg. Ikke spesielt dyrt heller. Eneste jeg anser jeg ikke har lyst til å prøve er tø-salt for å strø på is 😉

   Kokosolje og annet kan du også finne i matbutikk for testing. Markatta økologisk kokosfett finnes på glass i ganske mange matbutikker faktisk. Bare ikke kjøp den i sølvpapir, den duger ikke spesielt bra 😉
   Jeg vil tro du kan finne ganske mye av dette på helsekostbutikker, økologisk kaldpresset kokosoljer og slike ting kan man få tak i via helsekost da det også brukes mye av i matlaging.

   Duftoljer kan du enten søke etter på nett eller du finner nok også dette for eksempel der man kan kjøpe sånne duftspredere man har olje i en skål og et varmelys under. Om du sjekker med noen som holder på med aromaterapi kan nok de gi deg tips på sider eller butikker som selger oljer spesielt passende utenpå huden (ikke alle duftoljer er like hudvennlige om de er designet for å snufse godt over et telys) men også der tror jeg du kan få tak i mye via helsekost eller via butikker som spesialiserer seg på aromaterapi. Sjekk også butikker som selger tarot og annet alternativt tilbehør, de pleier også ha slike ting fordi det er passende for meditasjon og slikt vet du.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.