Valentindagen

Nei, ikke den komersielle “kjøp masse gaver for ellers elsker du ikke kjæresten din!” Dagen. Jeg snakker om den ekte, orginale valentindagen. Per i dag feires den mest i Engelsktalende land samt Frankrike. Ghana har døpt dagen til “Den offisielle sjokoladedagen”, for å gi dagen et bedre rykte, men også for å øke etterspørsel av ghanesisk sjokolade.

Skikken startet på slutten av 1500-tallet allerede, og var overhode ikke skapt av handelsstanden i det hele tatt. Folketroen sa at det var på denne tiden av året fuglene begynte å pare seg, men det er mer sannsynlig dette stammer fra den romerske feiringen av gudinnen Juno. Juno var gudinnen for kvinner og ekteskap, og ble feiret som en del av Lupercaliafestivalen som startet 15 februar. Lupercaliafestivalen var en ren fruktbarthetsfeiring, og fokus var selvklart på alt som hadde med reproduksjon: ekteskap, kurtise, graviditet, fødsel, dyrke mark, buskap som skulle formere seg, you get the point.

St Valentin og hans disipler, Bokillustrasjon fra 1300-tallet

Fra den kristne siden var feiringen mer en markering av dagen til St Valentin (eller kanskje også Valentinus). Det er nemlig to forskjellige personer, en prest og en biskop. Sikkert også en drøss andre kristne Valentiner under årene som har gått, og rundt høymiddelalderen hadde man romantiske sammenstillinger om alle martyrer som het Valentin eller Valentinus, som legenden om biskopen under romerske keiseren Claudius den andre ca 270 etter kristus. Valentin skal ha helbredet sin fangevokterens datter, før det viet han soldater og nektet avsi seg kristendommen tross krav fra keiseren, og signerte sitt avskjedsbrev til sin elskede hustru Julia med “Fra din Valentin” før han ble henrettet.

På 1700-tallet begynte man i England å markere dagen med håndlagede kort, blomster, konfekt og gaver, og var svært populært vis å fiske etter interesse fra sin utkårede før man begynte offentlig kurtise for giftemål. På 1800-tallet våknet handelsstanden og begynte å masseprodusere valentinkort (HER var det handelsstanden begynte degraderingen av en i utgangspunktet trivelig dag), vanlige symboler på kort var da hjerter, duer, den bevingede kjærlighetsguden Eros og lignende saker.

I November 1887 er første gang valentindagen for alvor presenteres i Norge gjennom en roman av Walter Scott kalt St Valentines Day. Denne ble delt som et abonnement gjennom en annonse i Aftenposten fra en annonsør. Dagen har ikke etablert seg spesielt mye her i Skandinavia enda tross iherdig innsats fra handelsstanden, selv om en del av mine venninner ivrig håper på å bli skjemt bort amerikansk style av sine kjærester. For meg personlig kan det være moro å kjøpe en rose til min utkårede, men mer viktig er å spise en bedre middag sammen og kose seg sammen. Om vi spiser den ute, eller hjemme spiller ingen større rolle. Som J sier, man burde ikke behøve en spesifikk dag for å vise hverandre at man setter pris på hverandre.

This entry was posted in Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.