Ting fra naturen man enda kan finne!

Det er enda ikke for sent å finne ting i naturen man kan lage julepynt av. Kongler i alle slag finnes enda overalt, og du kan finne bær på busker enda dessuten.

FurukongleOm jeg må velge mellom furu og grankongler foretrekker jeg furukongla. Den er så rund og lubben at den passer meg perfekt! Den er også lett å finne i mange ulike størrelser, dess mindre furua er dess mindre er jo også konglene, og de finnes jo selvklart i alle størrelser også på de større trærne. Jeg synes disse er fine til allslags dekor, og man kan lage nissekoner med å lime hasselnøtt på toppen.

GrankongleGrankongla kan fort bli for stor for min smak, men på en ren konglekrans kan et knippe på to eller tre riktig store grankongler fungere veldig fint som “bjeller” som henger ned i midten av kransen. Og selv om grankongler har lett for å bli svært lange kan du finne noen riktig søte små grankongler som kan gjøre seg ordentlig fint som ekstra pynt på kranser og annen dekorasjon. Spraylakke kongler som ikke har åpnet seg ordentlig med sølv eller gullspray blir virkelig lekkert på juletreet!

orkongleNoe av det søteste jeg vet om er de absolutt bedårende minikonglene fra Or! Det er et tre som tilhører bjørkfamilien, og konglene sitter i små klynger. De burde være lette å finne på skogbunnen rundt et oretre, i alle fall så lenge snøen ikke har falt, og du kanskje kan rekke klynger med små kongler som sitter på treet enda.

Tranebær går enda å finne frosne på busk og kan tørkes og brukes på kranser og annen dekor. Om du ikke finner tranebær kan du også bruke rognebær, litt lysere rød farge, men du kan jukse de litt mørkere med hobbyfarge etter de er tørket. Du kan selvklart også plukke einebær som enda er grønne, eller mørkeblå einebær på busk og tørke så du kan bruke. Klynger med bær eller tre de på ståltrå og surr rundt det du vil ha det på kan bli skikkelig fint.

Tranebær

Tranebær

Rognebær

Rognebær

Einebær

Einebær

Hvitmose som kontra navnet sitt er grønn.. men hvitner i tuppene når den tørkes!

Hvitmose som kontra navnet sitt er grønn.. men hvitner i tuppene når den tørkes!

Mose og kvitkrull kan du enda finne her og der, og dette kan plukkes og tørkes om du ikke vil gå og kjøpe flammebeskyttet mose og kvitkrull i butikken. Skal du ha dette på en dørkrans uten lys behøver du ikke ha den dyre flammebeskyttede mosen eller laven, men kan plukke selv i naturen. og selv vanlig grønn mose blir jo fint på kranser.

Dette er hva de fleste tror er hvitmose: Kvitkrull, vinduslav, er en lav og ikke mose.

Dette er hva de fleste tror er hvitmose: Kvitkrull, vinduslav, er en lav og ikke mose.

Både hestekastanjer og ekte kastanjer er virkelig flott å bruke til dekor, men pass på hestekastanjene så barn og dyr ikke får tak i de. Hestekastanjer er nemlig giftige! Nå er det nok ikke så ille at om barnet ditt stapper en i munnen er det fare for livet, de smaker bittert og vondt, men det kan bli veldig urolig og vond mage av en smakeprøve. Fest i så fall godt med både lim og ståltråd så du er sikker på at det ikke faller av og heng litt utenfor rekkevidde for kløktige små snuter og hender så går det nok bra.

Tørkede blader kan du selvklart også bruke selv til juledekor! Plukk av hjertens lyst. Grener og kvister kan brukes med og uten skjegglav på, plukk skjegglav fra trærne og kos deg med alt du kan finne. I kanten på åkre kan du kanskje finne aks med korn på enda, om ikke fuglene har nappet av alt, og disse får du lov å plukke nå som bonden er ferdig med å høste alt som høstes skal. Særlig åkre med grøftekanter kan man ha flaks, noen korn spretter utenfor åkergrensen og vokser i grøftekantene. Plukk gjerne og tørk!

Og om du er usikker på ekstragjester i huset: Damp det du finner, eller kok det. Fikser det meste 😉

This entry was posted in DIY, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.