4 desember – En merkedag til advent/jul

Adventstiden og julen er full av såkalte merkedager! Noen av dem feirer neppe noen andre enn kristne, men et par andre får de fleste med seg. Hver søndag i advent og luciadagen for eksempel.

Jeg tenkte for moro skyld å nevne en del av merkedagene under advent og juletid, og jeg kommer ikke til å legge tid på søndagene eller luciadagen siden dette er dager alle kjenner til.

Barbromesse

Denne dagen er faktisk i dag den fjerde desember! Ofte også kalt Barbrodøgeret. Selvklart er det til minne om en katolsk helgen, men det er også dagen da spinning til jul skulle starte. I tillegg ble det sagt at solen forsvant fjerde desember for å komme tilbake på luciadagen.

St. Nicholaus eller Nilsmesse

Den 6 desember er det Nilsmesse, dagen der man minnes St. Nicholaus som er opphavet til vår moderne julenisse som deler ut gaver. Både i nederland og tyskland er det vanlig å stille frem en sko eller en støvel som barna siden får godterier og gaver i.

Maria unnfangelsesdag

Nå har vel de fleste fått med seg at Jesus mor heter Maria. Dette er den dagen den 6 desember der man regner med at hun ble unnfanget. Man feirer Marias fødselsdag den 8 september.
Kirken hevder at også Marias egne unnfangelse var “uplettet”, noe som er en selvmotsigelse siden alle mennesker ble frelst først da hennes sønn døde på korset. Kirken løste dette med å hevde hun var frelst av kristus alt før han ble unnfanget, og dermed løste man den selvmotsigelsen. Dagen kaltes også for Maria Ventedag, eller Vår Frue Ventedør siden Maria angivelig ventet på Jesus ved denne tid og fikk vente helt til den 24 desember.
Det var ganske vanlig å bake et pyntebrød denne dagen av trolldeig.

Annadagen

Minnedag for Marias mor 9 desember . Man kalte gjerne også dagen for Anna røytrøv fordi man ventet kakelinna, regnvær eller mildvær en eller annen gang i desember.

Thomasmesse eller Thomas brygger

Den 21 desember feiret man apostelen Thomas Tvileren. Dagen ble gjerne kalt Thomas brygger fordi det var denne dagen man skulle brygge juleølet. Det er også sagt at kakelinna kommer rundt denne tiden på desember, og det ble hevdet kakelinna skjedde rundt nå fordi hele verden ble varmet opp av alle bakerovner som gikk for fulle mugger med julebaksten. De hevdet også man måtte være klar med å legge inn all juleved klar for bruk så ikke Thomas Tvileren kom og gjorde fra seg i juleveden, men ikke spør meg hvordan de har fått til dette her. Skremselspropaganda for å få lathansene til å skynde seg kanskje?
Det er også vintersolverv den 21 desember.

Og så hopper vi fort over selve juledagene for de kjenner dere jo alle til 😉

Trettende dag jul eller hellige tre kongers messe

Dette er den 6 januar. Mange steder ble dagen også kalt den gamle juledagen. Dette har sitt opphav at jula ble feiret denne dagen før den ble flyttet. Frem til år 1700 brukte vi den julianske kalenderen som ligger 13 dager før den gregorianske kalender.. som vi da byttet til år 1700.
Dagen er for å minnes de tre vise kongene som besøkte jesusbarnet, og mange brenner et trearmet stearinlys på denne dagen.

Tjuende dag jul eller Knutsdagen

Tyvende dag jul den 13 januar sies å være den endelige avslutning på julefeiringa, og man sa gjerne “tyvende dags knut feier jula ut”. Man kunne ha tradisjoner på å “feie” jula ut med en sopelime, kaste ut øltønna, eller fjerne smør fra bordet, og barna fikk raide godtetreet.

This entry was posted in Advent, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.