Uekte tre ikke miljøvennlig i det hele tatt

Jeg har naivt nok tenkt at selv om produksjon av plast-tre kanskje ikke er helt miljøvennlig må det jo være det på lang sikt når man bruker samme tre år etter år, igjen og igjen, ikke kaster det, tar pent vare på det, og slipper å hugge ned tre i skog (med tillatelse) eller legge dyre penger på å kjøpe tre gjerne importert langt vekk fra. Riktignok er “langt vekk” gjerne Danmark eller Tyskland og ikke akkurat Brasil men det er jo likevel en transportkostnad hvert år når man ikke har tilgang på å hugge i egen skog eller kjenner en velvillig skogseier.

Men jeg fant nå denne artikkelen fra 2014 fra naturskyddsforeningen i Sverige. Der fremkommer det at et uekte tre ofte er laget og transporteres fra land uten like sterke miljøforskrifter som oss i Skandinavia. Ikke minst pga inneholdet i plasten mange av trærne er laget av. De fleste trær lages av PVC-plast, som kan inneholde kjemikalier som skal hemme brannutvikling, (flamskyddsmedel på svensk, kan bare ikke for mitt liv huske hva dette skulle være på norsk akkurat nå!). Disse midlene kan være hormon-forstyrrende, oppførselsforstyrrende, kreftfremkallende og så videre.

Og når grana di går i stykker og havner på søppeldynga, brytes dette svært sakte ned, og hoper seg opp i natur og liv. Om det ikke brennes og frigir enorme mengder temmelig giftig gass. I tillegg brukes bly som forsterker for PVC for å stabilisere plastikkblandingen, den billigste stabilisator som kan brukes. Alle vet jo i dag at bly er et tungmetall som kan forgifte deg over tid.

Jeg ble temmelig forskrekket når jeg leste dette. Jeg har jo visst at et plast-tre er jo av.. plast. Men at disse kan frigi midler mens det står i mitt lune hjem var jeg ikke klar over.

Det beste vi kan gjøre i følge naturskyddsforeningen er å kjøpe svensk gran for Sverige, norsk gran for Norge. Rødgrana som de kaller den i Sverige (Ganske enkelt helt vanlig gran) som hugges så lokalt som mulig, og dermed er transportert så korte strekninger som mulig. Det finnes uekte tre laget av såkalt PE-plastikk, noe som ser mer ekte ut enn de vanlige billige trærne. Vanlige juksetrær har flate “plastremser” til bar, mens PE-trærne har plastnåler som etterligner ekte barnål. De ser altså mer naturtro ut enn de normale juksetrærne. Dette er informasjon jeg fant fra denne artikkelen oppdatert i fjor.  De nevner noen gode tips for å skaffe seg gift-frie juksetrær om man behøver dette av allergi-grunner eller annet, for eksempel å unngå trær som har innebygget eget lys siden lysene da er omgitt av PVC-plast og man er like langt.

Jeg fant en nettside som selger en 100% PE-gran og som jeg gjettet er de temmelig dyre. Denne grana heter “julgran svensk klassisk modell” og ligger på et par tusen kroner. I tillegg kommer grana som hel gran og ikke i deler slik de vanlige plastgranene er, og jeg ser for meg at man da kanskje ikke kan felle inn grener heller. Den krever altså litt plass til forvaringen.

Så hvor står vi da? Det mest miljøvennlige er altså å hugge ned et levende tre så lokalt som mulig i det minste, siden alle deler av det er nedbrytbart fra naturens side. Om jeg kan fortsette å få tillatelse fra en skogseier i nabolaget til å gå ut og hugge eget tre tror jeg at jeg skal fortsette å gjøre dette. Hvis ikke er jo alternativet å se etter juletre til salgs som i det minste er hugget og transportert så kort som råd er.

 

This entry was posted in Advent, Juleprat, Omtanke og velferd. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.