Fetetirsdag

I dag er det feite tirsdagen. I dag skulle man tradisjonellt fråtse rett og slett, fordi i morgen begynner fasten før påsken. Selv i dag er det ofte tradisjon å spise spekemat, eller kålrotstappe og annet saltkjøtt, noe som henger igjen fra den tiden når man faktisk holdt fasten i hevd. Det ble også spist mye melkemat, og fastelavensboller med krem ble en av disse mer moderne tradisjonene!

Men tross at fetetirsdagen kommer før den kirkelige fasten har den ingen røtter i noen kristen eller kirkelig tradisjon. Dette er en folkelig fest som oppsto av seg selv, kanskje som en motvekt til akkurat fasten, og kirken så mellom fingrene på denne nye skikken som oppsto så lenge folk overholdt fasten.

Og i dag, tradisjonen tro, får vi fastelavensbolle på jobben. Jeg skal ikke spise den enda, jeg tar den med hjem og deler den med J, men i Sverige er dette en skikkelig sukkerbombe med mandelmasse i midten og krem. Mandelmasse er jo temmelig lik marsipan, men den røres ut med en liten del vann for å bli kremete myk når den skal brukes i for eksempel fastelavensboller eller masariner.

This entry was posted in Andre høytider, Tradisjoner og historie, Utenomsnakk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.