Filmer som for meg hører jula, romjula og nyåret til

Jeg har en økende samling filmer som jeg føler hører med til jula og tiden etter. Noen av disse har jeg som vane å se på allerede i adventstiden før jul, da gjerne spesielt adventskalendere men også andre filmer som for eksempel Narnia-seriene.

Noen filmer er hellige og skal sees på julaften tidligst. Det gjelder da så klart tre nøtter til Askepott, reisen til julestjernen og Snekker Andersen og Julenissen. Donald er liksom ikke like hellig, jeg har en av variantene på dvd og ser den gjerne noen dager før eller i romjula for den delen, men disse tre nevnte må liksom sees på julaften ellers føles det ikke helt som jul.

Andre filmer er litt mer likegyldig om man ser dem i adventstiden eller romjula. Jeg har hatt noen dager med å se mange søte julefilmer nå i romjula, Disney sin Small One om eslet som blir solgt til Josef for å bære Maria og Jesusbarnet er et av de søteste verk jeg vet om, historien er så skjønn og bedårende! I tillegg kommer jo også Mickey’s Christmas Carol der alle disneyfigurene spiller en rolle i Charles Dicken’s historie Et Juleeventyr. Det er en av de vakreste fortellinger jeg vet om og jeg ser gjerne filmatiseringer av dem men ofte blir jeg skuffet. En av de nyere er en animasjonsfilm fra 2009 der Jim Carey spiller stemmen til Scrooge, og den liker jeg svært godt. Men favoritten der er Disney sin. Jeg har sett mange andre, muppetene sin variant for eksempel, men de er bare ikke like bra.

Utover det kan jeg jo nevne filmer som :

Flåklypa Grand Prix
Polarekspressen
Puttipluttipott (filmen fra 1979)
Med grimm eller gru
Rudolf fra 1964
Wizard of Oz
White Christmas
Miracle of 34th street
Love Actually

Jeg tilhører nok ikke den store skaren som mener Alene Hjemme må sees i jula. Joda, de var gøyale men jeg har faktisk en knallfin jul uten dem. Derimot kan jeg gjerne se Die Hard-filmene om jeg ramler over de på tv, eller alle Lord of the Rings-filmene siden de alle hadde premiere akkurat i jula når de kom på kino, samme med Harry Potter som har en så julemusikk-start på introen på de første filmene at det nesten regnes som julemusikk! Nightmare before Christmas er en underholdende film men har ikke blitt noen “julefilm” for meg. Edvard Saksehånd pleide å gå hver jul før i alle fall, usikker på om den fortsatt gjør det. En film jeg gjerne ser, Winona Ryder er jo bare bedårende vakker, og det er jo ikke noe feil med Johnny Depp heller 😉 Men den er liksom ikke helt jul for meg likevel.

Noe jeg husker fra nyttårsaften i min barndom var en form for balettoppvisning i dyrekostymer uten noen form for sang og dialog. Jeg som barn skjønte ikke all verden av hva de forsøkte å fortelle med dansingen men har i voksen alder kommet frem til at det var Beatrix Potters eventyrverden som ble danset frem. Jeg fant den som liten usigelig kjedelig. Nå er jeg ikke enormt fan av balett i utgangspunktet men jeg hadde kanskje satt mer pris på det nå som voksen?

Hvilken liste har du med filmer du føler du vil eller må se i forbindelse med jul, romjul og nyttår?

This entry was posted in Advent, Juleprat, Musikk, film og teater, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.