Disse i-landsproblemene – Limpistoler

Jeg sitter og leter litt på måfå etter ny limpistol. Jeg har luksusen av å ha to stykker hjemme allerede, J hadde en og jeg fikk en av mamma. Begge to er temmelig standard type, lim inn på ene enden og en liten “trykknapp” som skyver limet ned mot det varme munnstykket så lim smelter og tvinges ut. Og begge to fungerer. Det er bare to små i-landsproblem:

1: Begge to lekker og drypper lim konstant når de er tilkoblet strøm og det betyr at jeg faktisk mister ganske mye lim under langvarig bruk.

2: Begge har et ganske kort og butt munnstykke som gjør at det kommer ut relativt store plopper med lim og gjør det litt vanskelig å trykke ut bittesmå limklikker som jeg kan feste perler og annet smått på.

Med andre ord: De fungerer fint og gjør jobben men er kanskje ikke helt optimale for småpill og sløser litt med limstaver. Dermed sitter jeg og titter litt etter modeller som har langt og spisst munnstykke tilpasset småtterier, og som ikke lekker sløse-lim. Selv om det kanskje bare er snakk om små mengder blir mange slike små mengder fort mange limstaver om man holder på ei stund.

Bosch PKP 18E

Så langt er det Bosch som leder kampen om min oppmerksomhet. Siden jeg allerede eier limpistol er jeg ikke overdrevent ivrig å legge alt for mye penger på en ny, selv om en ny da blir bedre å bruke for det jeg behøver den til. Jeg synes det er totalt uaktuelt å legge mer enn 4-500 kroner maks på en limpistol og vurderer ikke engang modeller som nærmer seg 1000 kroner eller mer. Bosch har en modell som heter PKP 18E som har ekstra langt munnstykke, som i sverige koster rundt 400 kroner men på Amazon.de koster under 300 kroner + frakt. Det er for meg en svært akseptabel pris for en limpistol tross alt, spesielt om jeg skulle finne en pakkeløsning med limpistol + en pakke limstaver.

Bosch Gluey

Det finnes mange andre, såkalte lim-penner, disse er gjerne spesielt designet for finere detaljarbeide, og kanskje også noe lavere temperatur på munnstykket så man ikke så lett brenner fingrene mens man pillrer fine detaljer som for eksempel Bosch Gluey, men mange av disse er trådløse og man kan ikke se når staven er oppbrukt, pluss man ikke kan bruke mens de lader. Sånt utgår for meg med høye kneløft uansett hvor perfekt de er for småplukk. Så jeg tror enn så lenge holder jeg meg til kabel-varianter som ikke går tom for strøm under bruk. Skal man derimot ha en veldig liten, lett og hendig limpistol for kortere småpill er nok disse ganske bra løsninger og ofte varmer de seg opp svært fort. Jeg tror nok det er ganske likt for alle disse modeller dog at du ikke kan bruke de mens de lader, og avhengig av merke og modell kan laderen være ganske svak så det kan ta noen timer å lade de opp.

Nå er Bosch en ganske “dyr” variant med tanke på at en enkel limpistol kan man få fra rundt femtilappen og oppover, og jeg har lest mye pent om svenske Jula sin 150 kroners variant. Den drypper ikke om jeg forstår flere brukere som har lagt igjen en bedømmelse på den, men den har fortsatt det korte, butte munnstykket jeg allerede har på de to jeg har hjemme så den varianten utgår for meg. Den er likevel et bra alternativ for de som ikke har en og vil kjøpe en limpistol. Også på Clas Olsson kan man få tak i billige limpistoler, men husk at om prisen går ned går gjerne dryppinga opp. 😛

Bosch GluePen

En trådløs variant som Bosch GluePen her er definitivt et alternativ, prislapp på amazon ligger rundt 250-350 kroner. Jeg har lest litt bedømmelser her og der og kommer frem til at den er perfekt for småpill, varmer seg opp raskt, kan lades både via vegguttak og også med USBkabel men minus er at den omtalte USBkabel følger ikke med som standard, og man kan ikke bruke limpenna mens den lades. Den holder for omtrent 6 limstaver i kontinuerlig bruk så den kan brukes ganske lenge, og selvklart kan du også slå den av om du skal lime litt, pillre litt uten liming og så lime den igjen da den varmer seg opp på under 2 minutter. Bedømmelser på feks amazon sier “den drypper minimalt” men dette betyr da altså at den kan dryppe tross alt.

Dersom du skal holde på med hobbysaker og limpistol med barn er det ganske greit å velge en modell som har lavere temperatur på munnstykket, og det finnes ganske mange mer barnevennlige varianter på markedet, men bakdel med mange av disse er pga den lavere temperaturen på limet har du litt kortere tid på deg å få festa saker til limet før det størkner så klart. Likevel kan det være å foretrekke med at mor eller far må være litt på tærne for å rekke å feste saker heller enn tårer og trøst pga brente fingertupper små. Du får regne med en hundrelapp og oppover for lav-temp limpistoler.

Nå har jeg stort sett nevnt varianter fra Bosch her fordi det for meg er et kjent og pålitelig merke som også har greie budsjettvarianter av alle sine verktøy, men det er klart du kan finne lignende modeller fra andre merker, så vel som kinesiske konkurrenter til superlave priser. Det gjelder å titte litt på de varianter man finner, og om du er ute etter spesifikke egenskaper slik jeg er kan det være verd å titte nettopp på sider som amazon eller andre da svært mange kunder legger inn bedømmelser på produktene og du kan få en viss ide om det er verd pengene eller om det er et verdiløst produkt med fler problemer enn fordeler; Dette kan spare deg for mye frustrasjon tross alt. Om du siden velger å handle fra den siden eller om du kjøper et annet sted er en mindre bagatell, jeg bruker ofte Amazon som pris-ide og ikke minst for å få tilgang på kundebedømmelser av produktene.

 

This entry was posted in DIY, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.