Joulupukki – Den finske nissen

I Finland har ikke nissen vært noen snill og trivelig figur gjennom historien. Det er først nå i moderne tid som nissen har blitt snill figur som deler ut gaver. Frem til vår moderne tid var han en skrekkfigur.

Nuttipukki, bilde fra 1926

Dagens julenisse er en merkelig blanding av en figur som kalles Nuuttipukki, fra gammelt av noe beslekta med vår norske orginale julebukk: Menn kledde seg ut i geitehams med hodet på sitt eget hode, forlangte mat og øl og gikk fra gård til gård. Det var almenn overtro at om julebukken (eller nuuttipukki i Finland) ikke fikk som han ville, kunne det få katastrofale følger for gården, alt fra at dyrene ble slått ihjel til at de kokte barna på gården i store gryter og spiste disse i stedet. Dermed var det vanlig å true uskikkelige barn med julebukken ( nuuttipukki ) om de ikke oppførte seg frem mot juledagene. I det store og det hele er det mange likheter med Krampus som jeg har skrevet om tidligere.

Ettersom tiden gikk begynte Nuttipukki å kle seg i en varm rød kappe og kjøre rundt i en slede trukket av hest eller reinsdyr, og han kjørte fra gård til gård og krevde det som var igjen av julekaker og juleøl for å ikke ønske ilt over gården før han dro. Og med tiden, ett eller annet sted i 1900noe,  begynte han å bli mer og mer lik St Nicholaus også kjent som Julenissen. Men denne julenissen kommer ikke ned pipa. Finske julenissen kjører rundt i slede nå i dag mest trukket av hest, og banker høflig på døra mens han spør om det finnes noen snille barn der.

Hvordan han løser det med å hilse på alle barn på samme tid nesten over hele verden på denne måten forteller historien ingenting om derimot, men vi antar ren magi som det meste annet med julenissen 😉

This entry was posted in Advent, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.