En deig blir 7 kaker!

Om du ikke orker å lage mange ulike sorter kan du bruke en grunndeig og lage den ganske stor, og med variasjoner kan du fort lage 7 ulike kaker.  Oppskrift og bilde fant jeg på brodogkorn.no!

750 gram romtemperert smør
1kg siktet hvetemel
330 gram melis

175grader i ca 10 minutter.

 

Rør sammen smør, hvetemel og sukker, elt deigen fast. La den hvile under plastfolie i kjøleskapet en times tid før du baker ut. Pisk så sammen to egg og 1 ts vaniljesukker. Del grunndeigen i to deler og kna inn eggene i den ene halvdelen. Av denne halvdelen kan du bake smørkranser, fylte riflekjeks, syltetøyhjerter og månekjeks. Halvdelen uten egg kan du bake sjakkruter, stjernekaker og såkalte Tyske skiver.

Til disse 7 ulike sakene behøver du så vaniljesukker og kakao til sjakkruter, 1 eggeplomme, mandelessens og hakkede mandler til tyske skiver, egg å pensle på smørkransene, kokosfett, mørk sjokolade, 1 egg og litt melis til fylte riflekjeks, rød gelesyltetøy til syltetøyhjerter, anisfrø, revet sitronskall og melisglasur til månekjeksen.

 

Stjernekaker:
1/3 av deigen uten egg, kjevle den flatt. Deigen må være kald så den ikke sprekker opp. Stikk ut stjerner og stek dem til de er ferdig stekt. Pynt med melisglasur og nonstop eller hakket sjokolade når de er avkjølt.

Tyske skiver:
1/3 av deigen uten egg, tilsett sammenvispet eggeplomme, mandelessens (ca 3 dråper) og hakkede mandler, kna deigen godt. Trill tykk pølse, 3-4 cm tykk, pakk den i folie og legg den kaldt i en halv time før du skjærer 0,5cm tykke skiver. Stek kakene.

Sjakkruter:
1/3 av deigen uten egg. Del denne delen i to, kna inn kakao i den ene halvdelen og mer vaniljesukker i den andre. Trill to pølser hvit deig og to med mørk deig, og legg de sammen så de former en sjakkrute. Du kan også trille flere hvite og flere mørke så du får smårutet sjakkrute. Legg bare pølsene sammen så det er “boblete”, du behøver ikke trille de fire pølsene slette, men trykk gjerne pølsa forsiktig firkantet med fingrene om du vil. Skjær i tynne skiver, maks halv cm tykke. Stekes til det er såvidt de hvite kakene begynner få en anelse gylden farge på kantene.

Smørkranser:
1/4 av deigen med egg, bruk kakesprute og sprut ut deigen på kald bakeplate. Du kan forme runde kranser eller bare rette streker om du ikke orker å være flink med spruta for å forme sirkler. Pensle med egg og stek dem. Du kan om du vil strø perlesukker på også.

Fylte riflekjeks:
1/4 av deigen med egg, bruk kakesprute og sprøyt ut 4-5 cm lange og 1-2 cm tykke remser på stekeplate. Stek kakene. Smelt kokosfett, sjokolade i vannbad og rør inn ett egg og litt melis, 1-2 ss. Smør dette på undersiden av en kjeks, og legg undersiden av en annen mot sjokoladefyllet. Oppbevares kaldt da sjokolagekremen fort blir rennende i romtemperatur.

Syltetøyhjerter:
1/4 av deigen med egg. Kjevle flatt og tynt (2-3mm), stikk ut hjerter, likt antall. Ta halvparten av hjertene og legg på bakeplate. Ta de andre halvparten av hjertene og stikk ut mindre hjerter i samme hjertet så det blir hjerteformet hull. I mangel på mindre hjerter kan du også variere med bittesmå pepperkakemenn, stjerner, måner og annet om du foretrekker. Legg disse “rammene” oppå hjertene og smør gelesyltetøy inni ramma. Du behøver ikke få det jevnt, syltetøyet vil smelte ut i “forma” der mens det steker.

Månekjeks:
1/4 av deigen med egg, kna inn 1 ts anisfrø og revet sitronskall fra en halv sitron. Kjevle deigen tynt, 2-3mm. Stikk ut halvmåner og stek kakene. Dekorer med melisglasur og litt mer revet sitronskall.

This entry was posted in Advent, Juleprat, Kjøkkenmesteren. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.