30 November

Det er altså siste dag i November. I morgen er det desember og 4 uker og to dager til Julaften. Jeg må lage lista mi klar på den mat og de kaker som skal lages ferdig til jul, selv om jeg har lista klar til store deler.

I år blir det nok ikke mye norsk mat på julebordet, men jeg har tenkt å lage julepølser og sossiser i det minste, om jeg kan få tak i små pølseskinn til sossisene. Jeg vet hvor jeg skal vende meg for å få tak i det i det minste og Ica har skinn til vanlige store pølser. Jeg skal lage egen surkål og rødkål, og se om jeg kan få tak i en 500 grams ribbebit. Det er alt vi trenger, siden vi også skal ha juleskinke for J. Julebordet blir vel noe slikt kan jeg tenke meg: Potet og gulrotgrateng fra Finland, juleskinke, juleribbe, surkål, rødkål og sossiser, sild og røkt laks. Vi har egen røkt laks, og sild er ikke vanskelig å få tak i her i Ljusdal, det er tross alt en stor del av det svenske julebordet. De har ikke den norske rømmesilda, og jeg lurer litt på hvordan jeg skal få til å lage noe slikt uten ordentlig norsk rømme men vi får se hva som skjer. Til dessert skal vi nok ha fruktsuppe og riskrem for meg.

Om det går å lage alt dette i “liten” variant så vi bare har en fire porsjoner og ikke 250? Det viser seg vel, men om vi satser på ei skinke på et par kilo og en 500 grams ribbebit er vi adskillig nærmere en topersoners middag heller enn for halve Ljusdal 😉 Jeg skal i det minste koke en liter med finsk fruktsuppe så Jaakko får den desserten han er vant til, og jeg tror jeg har en pose med rødsaus man koker opp med vann i skapet et sted. Skal lete litt. Om ikke annet har jeg flere pakker med norsk gele!

Jeg kommer nok heller ikke til å bake spesielt mye. Jeg kommer til å kjøpe en boks pepperkaker, jeg hopper over å ha et pepperkakehus når vi bare er to, og vi skal vel sikkert bake en minimal porsjon kakemenn, julestjerner og muligens en kakesort til. VI har allerede en Stollen for jula, og all det julegodt vi kan tenke oss i skapet allerede, jeg har sikret meg en boks Fazer finlandia og grønne kuler på Dollarstore, vi har dumle, seigmenn og sjokolade fra Finland. Jeg har ikke norsk julemarsipan men i verste fall får jeg vel kjøpe en pølse marsipan og rulle, og så dyppe i sjokolade.

Vi får se hvordan jula blir!

This entry was posted in Advent, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.