Spise sjokolade til jula og samtidig tenke på planeten? Går det?

Mange billige sorter sjokolade inneholder svært ofte palmeolje, og bevisstheten rundt bruk av palmeolje og hvor negativt det er mot miljøet bare øker og øker.  For å lage sjokolade kreves kakaobønner, og svært mange brenner ned regnskog for å dyrke dette, og det dyrkes svært ofte også for produksjon av palmeolje på regnskogsmark. Det blir altså dobbelt negativt for planeten med mange sjokoladeprodusenter som tenker penger i stedet for miljø. At utslippene av drivhusgasser øker med denne type produksjon legger bare på miljø-ballasten for sjokolademonsteret.

Betyr altså dette at du ikke kan unne deg sjokolade enten det nå er til jul eller andre anledninger dersom du også vil være miljøbevisst?
Slett ikke! Gladnyheter for oss sjokolade-elskere er jo at fler og fler blir bevisst på den negative effekten av palmeoljen og begrenser mer og mer hvor mye de bruker. Regnskogsguiden har en liste der du kan søke etter matvarer uten palmeolje her.

I tillegg er det et godt tips å se etter stempler fra Fairtrade, Rainforrest, Krav eller økologiske produkter. Alle disse kvalitets-stemplene er pålitelige siden kravet for å falle innunder en av disse fire er at produksjonen også er miljøvennlig og at man bruker råvarer som skulle kunne klasses miljøvennlige. Kakaobønner produsert på regnskogs-mark eller palmeolje regnes ikke som økologisk og alle produkter som inneholder noe av dette kommer ikke til å få stempel som øklogisk eller få stempel fra de tre nevnte tredjeparts-gruppene. Dessverre kan dette bety at 10kroners-sjokoladekalenderen faller bort, ofte er dette produsert fra billig sjokolade som inneholder palmeolje, men det kan man kanskje da løse med å lage en egen sjokoladekalender? Eller hva med å kjøpe en bok-kalender og lese en koselig historie del for del til julaften kommer i stedet? 🙂

Det finnes også nettbutikker som selger sjokoladekalendere uten palmeolje, for eksempel denne butikken her, men hvor stort utvalg man kan finne i Norge er nok litt vanskeligere å finne ut. Det kan finnes butikker som tar inn slike ting, for eksempel helsekost eller fairtrade-butikker i området, så sjekk gjerne med dem hva de kan få tak i!

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.