Historien bak Rudolf

Vi har alle vokst opp med sangen om Rudolf med den røde nesa, sangen som er kjent fra en dukkefilm fra 1964. Men jeg vet ikke om dere vet hvordan historien oppsto?

Historien om Rudolf ble utgitt første gang i USA i 1939. Flere år tidligere var det Montgomery  Ward som ga i oppdrag til Robert May å lage en tegnet bok som skulle gis ut til jul. Montgomery Ward var da den største konkurrneten til Sears, og hver jul kjøpte de inn og ga ut gratis fargebøker med et tema. Dette året hadde de bestemt seg for å lage sin egen i stedet for å kjøpe inn en, og valget falt på en jødisk ansatt i firmaet. Det eneste krav de hadde var at det skulle være et dyr som hovedperson.

Samme år ble Robert May’s hustru syk med kreft, og gikk bort snart etter. Han og datteren Barbara ble etterlatt i dyp sorg, og firmaet foreslo for ham å gi over alt han hadde skrevet så langt så de kunne avslutte verket.

Han nektet. Han sa han behøvde dette mer enn noensinne, og ville ikke gi fra seg noe av dette. Montgomery Ward fikk skaffe seg annet alternativ for det året.
Hans datter Barbara elsket reinsdyrene på den lokale dyreparken, og dermed hadde han fått ideen om et reinsdyr med skinnende nese.

Dette var fødselen til Rudolf. Flere år etter hans hustru gikk bort hadde han fullført historien om Rudolph, the red-nosed reindeer, og denne ble utgitt nært til juk 1939. Den ble en instant hit som vi sier, knallsuksess som førte til at Montgomery Ward ga ut så mye som 2,4 millioner kopier, og de stoppet kun å gi dem ut da andre verdenskrig var i gang og det ble krigs-begrensninger på papir!

Under hele denne tiden ble Robert kun betalt i form av sin vanlige lønn, men i 1947 skrev Sewell Avery (daværende storsjef for Montgomery Ward) over alle rettigheter til Rudolf til “pappa” Robert May. Dette hadde aldri skjedd i firmaets historie før, og det spekuleres om Sewell var bitt av julebasillen og gjorde dette i juleglede. I så fall synes jeg det var knallfint gjort av ham.

I løpet av kort tid hadde Rufolf oppnådd nærmest legende-status, og var populær som bare det. Samme år som utgivelsen var første gang giftet Robert May’s søster seg med en sang-skribent ved navn Johnny Marks, og han begynte umiddelbart å skrive små notater og ideer til en sang om Rudolf i sine notatbøker. Han skrev omsider en sang, Rudolp, The red-nosed reindeer, som kom ut som side B på en singel fra Gene Autry i 1949. Dette bare økte Rudolfs popularitet. Side B av denne singelen ble faktisk tidenes nest mest solgte julesang, kun slått av Bing Crosby’s White christmas!

I 1964 ble det produsert en såkalt stop-motion film; Film med dukker som flyttes en liten millimeter eller så og bilder tas. Filmen ble skapt av Rankin/Bass production, og de fikk med seg Burl Ives som fortellerstemme, utover dette var det kanadensiske og amerikanske skuespillere som lå bakom stemmene til dukkene. På grunn av Rudolfs allerede eksisterende kjendis-status ble også filmen umiddelbart en knallhit, og har faktisk blitt sendt hver eneste jul siden 1964 på en eller annen amerikansk filmkanal, noe som har gjort den til den lengst viste julefilm i amerikansk tv-historie.

Og her, mine lesere, har dere bakgrunnshistorien til hvordan Rudolf ble født!

This entry was posted in Advent, Dagens julesang, Musikk, film og teater, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.