11 Desember – Hva byr meg imot med jula

Det er nok ikke så mye som byr meg imot med jula. Alt med jul er for meg kos og glede, og jeg elsker forberedelsene. Det plager meg overhode ikke at de første butikkene plukker frem det som var igjen fra julesakene i fjor allerede i slutten av august. Jeg synes nemlig det er greit å være ute i god tid, og at det slett ikke skader å kunne fylle på litt julesaker og slikt tidlig, fordi Desember så lett kan bli et stort pengesluk som gjør at man føler man må nøye seg med noe som er halvveis det man vil ha i stedet for å kunne ta seg råd til det man egentlig vil ha i stedet.

Men om det er en ting som byr meg imot er det handels-standens kjøpepress og spill på skyldfølelse. Du “må” kjøpe dyre gaver i form av mobiltelefoner, pcer, surfebrett og annet, det er ikke en perfekt julegave om det ikke er en slik eller sånn teknisk dingseboms  “Det blir ikke jul” uten en hel masse dingsebomser som koster relativt mye om du skal kjøpe alt det reklamene påstår du slett ikke kan klare deg uten. Jeg blir faktisk provosert av sånt, for tenk; Jeg har feira jul X antall ganger helt uten disse greiene og tenk; Det ble jul hver eneste gang! Og det ble knalljul også tenk!

Det som byr meg imot er guilt-trippen ved det hele. Det skulle ikke provosere eller plage meg om noen forteller om fantastiske juletilbud på pc, telefon eller annet tekniske duppeditter. Knallbra om de faktisk har bra tilbud, og det er jo en og annen som kjøper ny PC til noen nettopp som gave, kanskje fordi denne noen behøver det. Ingenting galt med det. Men for alle de som har knapert med penger og man vet noen i familien ønsker seg eller behøver kan denne guilt-trippen om at du ikke har kjøpt bra nok gave.. eller laget bra nok gave for den saks skyld med mindre du også gir den 12000 kroners laptoppen Elkjøp har på tilbud bare for jula. Det er unødvendig reklame-taktikk! Man kan faktisk vise opp sine fantastiske juletilbud og lokke kjøpere uten å kjøre på skyldfølelse. Så det må jeg si er en av de få tingene med jula som faktisk byr meg imot.

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Filosofi og refleksjoner, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.