DIY – Julegaver av hjemmedyrkede krydder!

Det går å kjøpe ferdige krydderplanter på butikkene, disse kan dyrkes i større krukker hjemme og man kan sanke fra de til alt mulig. Om man som jeg dyrker i hydroponics kan det gjerne være at krydderplantene trives litt for bra og man får for mye krydder i forhold til hva man kan bruke selv. Og da åpner det seg muligheten til å lage små gaver å gi bort i fremtiden!

Så hva kan man så lage av krydderblad eller krydderplanter? Jo jeg skal gi noen tips!

Hjemmelaget kryddersalt!

Du kan bruke billigste grovkornede salt som finnes. Kjør krydderbladene etter eget valg i matbereder eller bruk morter. Bruker du matbereder kan du ta de fineste stilkene også. Du kan støte saltet sammen med krydderet i morteren, eller tilsette saltet i halvmosede krydder så det får litt finere konsistens, men du behøver ikke arbeide med saltet til det er helt finmosa, det gjør ingenting om det finnes litt større saltkorn i.

Bre urtesaltmassen ut på bakepapir på langpanne og tørk det litt i ovnen på 50 grader maks. Du kanskje må knuse opp saltet igjen litt (bruk kjevle og kjevle over overflata for eksempel) siden det vil størkne til kaker i ovnen før du har det på boks. Skal du gi bort i gave kan du jo lage flere ulike kryddersalt (timiansalt, basilikasalt, peppermyntesalt, dillsalt osv osv) og kjøpe disse søte 13cl glasskrukkene på Ikea som koster 30 kroner for en trepakk?

Ikea Korken 13cl

 

Krydder-bodyscrub:

Du kan også lage bodyscrub med krydder, kanskje spesielt med sitronmelisse, mynte og lignende typer krydder. Gjør som over, kjør krydderne i matbereder før du blander dem med en liten tanke olje. Kna inn salt i krydderolja og la det stå svalt og mørkt noen dager så duften kan trekke seg ordentlig inn.

Selvklart kan du lage utallige krydderblandinger, ikke bare med grønne krydder men også med tørkede krydder som kanel, stjerneanis og så videre. Da kan det være fordel om du knuser krydderne i matbereder og blander med olja så den får stå en stund før du blander inn saltet, noen dager pleier bli bra.

 

 

 

Krydderoljer:

Du kan lage oljer eller såkalte “infusions” av krydder også. Her kan du også bruke akkurat den krydderplante du vil ha, men kanskje fokusere på sånne du liker duften av. Her er det viktig å bruke steriliserte glass, så kok dem nøye før du har tørket krydder nedi glasset. Fyll på med den olje du vil ha, for eksempel olivenolje eller lignende, og la dette stå i solfylt vindu. Du kan med fordel dekke glasset med en papirpose så den står varmt men ikke i direkte sollys.  Rist glasset morgen og kveld hver dag, i opptil 2 til 3 uker, eller til olja har farge og/eller duft av krydderne (kan gå fortere enn 2 uker også). Nå er olja klar til å brukes, som badeolje eller annet. Eller du kan bruke den som bunn i en salve.

Du kan også ta den raske måten: sett glass med olje og tørkede krydder i en crock pot, yoghurtmaskin eller temperaturkontrollerende kokekar (trykkoker eller slow cooker eller lignende). Det skal “kokes” på mellom 35 og 60 grader kun, så det skal virkelig ikke fosskoke. La det stå på lav temperatur som dette i minst halvannen time, og oljen burde være ferdig.

Kryddersalve:

For å lage salve skal man blande olje og voks. Bivoks eller vegansk karnubavoks kan brukes. 230 gram olje til 30 gram voks pleier være bra blandingsforhold, men der kan du prøve deg frem til det blir passende konsistens (mer olje = mykere salve). Du kan også om du vil tilsette noen dråper ekstra duftolje for å blande sammen med den krydderoljen du har laget selv. Du kan lett finne informasjon om hva de ulike krydderne har for egenskaper og hvordan de kan påvirke hvordan man føler seg og gi velvære, avslapning eller annet.
Det er ikke bare grønne krydder du kan bruke i salver eller oljer, ringblomst, lavendel,  ingefær, ginseng og andre røtter kan også brukes.

 

Bodylotion:

For å lage bodylotion kreves det nok en gang en miks av olje og voks, men også litt vann. En enkel oppskrift er som følgende:

2 ss revet voks eller granulat av voks, en halv kopp mandelolje eller olivenolje (kjør luksusvariant av olivenolje her), 2 skjeer av Vitamin E-olje, 2 skjeer kakaosmør eller kokos-olje (den myke varianten fra bakehylla) og en 3/4dels kopp vann. Du kan erstatte litt eller alt av mandelolja med oljeinfusion du har laget av krydder dessuten.

Vitamin E-olje finnes hos de fleste helsekoster, så du kan lett få tak i den. Noen apotek fører dette også. Smelt nå olje, voks og kakaosmør/kokosolje på svært lav varme til det er flytende. Ha vannet i en matbereder, ha så i vitamin e i det smeltede voksoljeblandingen, og dra matberederen på full pinne. Nå skal du helle i den varme voksoljen svært sakte i en tynn tynn stripe ned i vannet som snurrer i full fart. Du ser ettersom du tilsetter olja at blandinga får en hvit kremet konsistens. Dess mer voks du bruker, dess mer fast blir det, så eksperimenter gjerne med mengde voks og olje til du selv er fornøyd. Blandingen over burde være relativt ålreit å bruke. Dette skal gi en bodylotion som ikke er fettete og trekker fort inn i huden. Her kan du også selvklart bruke duftoljer også om du foretrekker.  Ha dette på sterile glass eller bokser og oppbevar kjølig så det holder lenge. Om du lager svært små mengder av gangen kan du oppbevare det på badet i romtemperatur. Det finnes middel å kjøpe for å forlenge holdbarhet, men det er i grunnen ikke nødvendig.

 

Alt dette jeg nevner over kan fungere knallfint som julegaver eller vanlig gave til noen som liker økologisk og hjemmelaget, og du kan få tak i søte små krukker til en billig penge på Ikea som sagt.

This entry was posted in DIY, Julegaver og gavetips, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.