Første utdrag fra Den store Nisseboken

Dessverre kan dere se langt etter at jeg rentav scanner inn sidene, boken er jo beskyttet av opphavsrett. Men jeg kan jo resensere inneholdet for dere!

Boken er det vi nerder ville kalt en “Mockumentary”. En liksomdokumentar laget som om den skulle være en riktig dokumentar. Denne er jo da i bokform, ikke film. 

Det er Will Huygen og Rien Poortvliet som har skap denne dokumentariske fremstillingen av nissene, og vi snakker ikke om Julenissen her. Nå snakker vi om gårdsnissene og fjøsnissene! Will tar dem for seg bit for bit, akkurat slik vi skulle gått frem om vi skulle laget en bok om katter og deres liv, og Rien har skapt fantastiske bilder som følger oss gjennom hele boken. 

Innledningsvis får vi et forord, der de forklarer hvordan en nisse kontakter dem for å skape boka, og hvordan nissen tilbyr en sjanse til å lage en også om faeries, feer. Vi får også historisk bakgrunn til nissen i form av at en svensk ved navn Frederik Ugarph fant en liten trestatue av en nisse med inskripsjonen “Nisse, riktig størrelse”. (Om nå dette er korrekt tror jeg vel kanskje så som så av, på 1200-tallet var det neppe norsk slik vi skriver det i dag. Dessuten kunne ola og kari nordmann på denne tiden neppe skrive, alle som en. Jeg har ikke kunnet finne noe informasjon om denne Frederik heller, selv om det kryr av bilder av denne statuen, så jeg tror det er en del av Mockumentarien 😉 Men moro er det! )

Videre får vi gjengivelse av hvor nissen holder til, og man ser at den bor omtrent overalt innen Europa og Russland. I tillegg får vi tegninger av nissen fram og bakfra, hvordan de kler seg, de neste sidene går gjennom skikkelsen svært detaljert med nøye beskrivelse av vanlige klær, sko, hilsemetoder (De gnusser neser!) og annet. Det er koselig lesning, til tider litt vanskelig da mye tekst gjengis i håndskrift og dermed må turboleseren meg sette ned tempoet litt. 

Jeg tror dette holder for i dag, jeg kanskje tar noen deler til av dette før dere må oppsøke en bokhandel for å skaffe boka sjøl 😉

This entry was posted in Advent, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.