15 Desember: I gamle dager

Julebukk er en gammel nordisk og nord europeisk tradisjon, som dessverre er på vei til å forsvinne. De fleste kjenner jo til Haloween, og selv om noe av konseptet er det samme, så må jeg vel innrømme at jeg synes Julebukken er noe hyggeligere. Når jeg var liten var det helt normalt at barn gikk julebukk i romjula, der man kledde seg ut og gikk til alle naboene og sang en julesang for litt jule-godter.

Men tradisjonen er eldre enn det, og jule-bukk har blitt brukt om flere ting enn bare den tradisjonen jeg husker fra når jeg var liten. For eksempel, helt i starten, var det vanlig at en i flokken var utstyrt med bukke eller hornmaske og en raggete skinnfell.

Julebukk ble brukt om geita som ble slaktet et til jul, kanskje for å få et godt år å feire fruktbarheten eller for å markere slutten på arbeidsåret. I endra eldre tradisjon har det blitt brukt som navn på en farlig vette (på dansk ble det kalt julevætte) som overvåket juleforberedelsene og kunne straffe folk og skremme barn

Noen har til og med tolket tradisjonen med julebukk tilbake til de to bukkene som Tor hadde, Tanngjost og Tanngrisner. Disse to bukkene kunne han spise, men var de var like levende neste dag så lenge han samlet alle beina i huden etterpå. Det kan jo spekuleres på om disse to bukkene har overlevd innføringen av kristendommen i form av julebukker, både som pynt og som delte ut julegavene før nissen ble vanlig.

De aller fleste av oss har kanskje hørt sangen til Alf Prøysen om en romjulsdrøm? Der barna er ute å går julebukk? Jeg håper det er en tradisjon vi går litt tilbake til, og ikke mister. Det er plass til både Haloween og Julebukk i min verden.

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.