13 Desember: Luciadagen

Lucia er og blir ikke så stort her i Norge som det er i nabolandet Sverige. Noen av oss (Ikke jeg skal jeg innrømme) baker lussekatter, og i barnehagene går de i tog. For mange som har barn her i landet er det nok mest nok en dag i desember der man må ta seg litt fri fra jobben for Lucia toget som poden skal ha på morgenen eller ettermiddagen.

I Sverige derimot er det en noen annen historie, og jeg husker godt når jeg bodde der hvor stor den dagen var i forhold til her. Det er ikke bare barn som går i tog, det er voksne, vi hadde Lucia på jobben der jeg jobbet, og flere uker før var det snakk om hvem som skulle være årets Lucia.

Hvorfor så store forskjeller? Tja, det kan vi sikkert lure på, men jeg tror tradisjonen har et dypere fotfeste i Sverige enn i Norge, og dermed er det er sterkere tradisjon.

Uansett hva man synes om den, er det hyggeligere enn en eldre norsk middelalder tro om denne dagen. Da ble det nemlig kalt Lussinatt, og dette var ikke spesielt hyggelig. Hvorfor kan dere lese om her.  (https://religioner.no/fra-forskningen/universitetet-i-bergen/feirer-lucia-13-desember/) der kan dere også lese mer om hvorfor vi feirer Lucia.

Så om du feirer denne dagen, eller om du er mer som meg og ikke gjør noe stort ut av den, så vet du i alle fall hvor den kommer fra.

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.