14 Desember – Naturen og julepynt

Naturen er en utømmelig kilde for pynt og dekor, og har gitt opphav og inspirasjon til store mengder dekorasjon vi nå synes hører jula til. 

Et eksempel er fluesoppen! Ikke spør meg hvordan dette skjedde, sopp hører høsten til og er ikke spesielt enkelt å finne ved juletider, men like fullt er fluesopp noe man ser overalt som pynt til jul. Undertegnede er selv skyldig i å ha noen poser med små og litt større fluesopp-figurer! 

Hvordan det har seg at akkurat fluesoppen hører til julepynt kan jeg ikke forklare. Kanskje det er den røde og hvite fargen? Heller ikke hvordan høstløv kan høre til dekor-ideer midt på vinteren, men en sak jeg ikke har noe problem med å forstå er vinduslavet. 

Vinduslavet er svæt dekorativt med sin lysgrønne og hvite farge. At vi bruker den til juledekorasjoner i disse dager har sin naturlige forklaring at den ofte ble sanket og brukt sammen med hvitmose til å ha i vinduskarmer for å stoppe trekk på vintertiden. Man var ikke bortskjemt med trelags vinduer og tette karmer for engang 100 år siden, ofte hadde man trekkfulle vinduer og halm var fortsatt vanlig på gårdene på gulv for å dempe varmetap, samt man fylte vinduskarmer med vinduslav (som har fått sitt navn nettopp på grunn av denne bruken!). 

Av samme grunn har det blitt vanlig med halmdekor. Til juleblotet i norrøn tid brukte man ofte halm for å lage avbildning av Tor sine bukker, og denne skikken har fulgt med over til vår moderne julefeiring med halmbukker kledd med fine røde bånd. Ettersom kristendommen smøg inn ble det også vanlig å avbilde betlehems-stjernen og engler i form av halmfigurer. 

Epler har også sin naturlige forklaring fra tidligere gårdstradisjoner. Å ha epler rundt juletider var ikke helt uvanlig, selv om det gjerne var tørket, men oppbevares de svalt kan de holde seg ferske et godt stykke inn i vinteren. Ettersom juletreet smøg seg inn i det norske hjem ble det vanlig å henge epler på juletreet som dekorasjon. Derav finner du voksepler eller epler i papp og plast i dag. 

Kongler er vel umulig å slippe unna, du har kongler til alle mulige typer dekorasjon. Spesielt grankongler med sin lange slanke form ble vanlig å finne som julekuler i glass og etterhvert plast, og det var heller ikke uvanlig å henge riktige kongler i juletreet selv om man kanskje blander villt ved å plukke furukongler som er særlig dekorative med sin mer runde og lubne form. 

Også fugler har blitt vanlig å dekorere juletreet med og spesielt ofte er det dompappen vi ser. Med sine røde og svarte farger er den fargesterk, og den var en kjærkommen gjest i fugleneket. For meg er dompapp nesten synonymt med jul og jeg drømmer om å ha en matte til juletre med akkurat dompapper! 

Andre dyr florerer ofte på julekort, reinsdyr eller hester og sleder er noe som hører vinteren til og julen er ikke noe unntak. Tross alt reiser nissen rundt med reinsdyr og slede, så at han også kan bruke hest og slede mer lokalt sørover ser jeg ikke som noe umulig. Eller hva tror dere? 

Pinnsvin har blitt en juledekor for mange, uten at jeg helt kobler dette til jul. På denne tiden sover jo pinnsvinet! At det derimot hører med å ha små julemus som dekor kan jeg forstå, musene trakk jo inn i husene på høsten og særlig julen med overfloden lokket dem frem for å rappe biter med mat. Vi har jo også “På låven sitter nissen” som omtaler den stadige kampen mellom nissen og de frekke råttene. 

Det er svært mange blomster som hører julen til. Julestjerne, julerose, amaryllis og lignende, noen har også sine historier rundt hvorfor de hører julen til, slik som julerosen som bestemte seg for å blomstre til ære for jesusbarnet når den hørte engelen forkynne hans fødsel for eksempel. 

Nærbilde.

Misteltein er i det minste i England utbredt dekor for julen, her er det mer Kristorn som brukes som dekor med sine spesielle blader og røde bær. Også rognebær brukes gjerne som dekor. 

Naturen har alltid vært menneskets fremste kilde til inspirasjon når det gjelder dekor. Vi har alltid omgitt oss med særlig vakre saker, gjerne sjeldent vakre saker og noe som ikke er enkelt å få tak i.

Men en sak jeg lurer på er om Tøflus regnes som et dyr ellet en gjenstand? 😉 

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Puslekroken, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.