8 Desember- Når orken tar slutt

Jeg tror vi alle når det punktet en eller annen gang der man føler hele lufta går ut av en og man ikke orker noen ting. Berget av “jeg føler jeg burde gjøre…” føles som det vokser over hodet på en, og man føler jula kommer til å bli en fiasko. 

Noen ganger skjer dette når man trenger energien som mest, når forberedelsene tikker inn i sine siste timer og det føles som man ødelegger jula om man ikke tvinger seg videre. Det er så man lurer på om alle murphys lover slår til på samme tid. 

Det er når dette skjer at det er ålreit å sette seg ned og tenke at det ikke er for galt å kjøpe ferdige kaker. Det er greit å ha et julebord med litt mindre ekstramat enn det man har hatt før. Det er faktisk til og med helt okei å hoppe en storrengjøring, og i stedet vaske med sviff-våtmopper og våtservietter bare så det ser ganske reint ut i vinduskarmer, på bord og på badet! 

Det blir faktisk jul selv om det gjemmer seg en hybelkanin i kriker og kroker. Det blir jul med samme sengetøyet på som du har brukt hele advent også. Og om det ligger klesvask i skittentøykuren kan jeg love deg at jula kommer den 24 desember selv om du ikke har rukket å vaske alt. 

Om ikke jula skal bli ødelagt av stress og utmattelse er det faktisk helt lov å ta en kveld med beina på bordet. Det er til og med helt innafor å pynte til jula ei hel uke før det faktisk er jul så du kan bruke de siste dagene på å være lat og samle krefter. 

Om du likevel vil orke å ta alle de vanlige forhåndsregler til jula som handling og storrengjøring kan det være greit å ta litt hver dag i stedet for å slite seg ut på en enkel dag. Spre ut rengjøringa på flere dager. 

Mat kan handles inn uka før om du tidlig legger til side noen hundrelapper i en julekonvolutt så du slipper å måtte vente på siste sekundenlønna som kanskje ikke kommer før i romjula.. eller bare rett før julaften. Legger du til side en 2 eller 400 kroner i en konvolutt hver måned frem til desember  har du i det minste noen kroner for å gjøre unna litt av julehandlinga før “alle andre” er på matbutikken og kan minske det store berget du føler du må handle rett før jul.

Har du sjansen til å reise på grensehandel til nabolandet kanskje du kan ta en runde i nabolaget og høre om dere kan bli 3 eller 4 som deler på bensinpenger og bil for en “harrytur”, og ellers er det flere steder nær grensa der det faktisk arrangeres bussturer over til nabolandets vesentlig billigere butikker.

Og du? Man havner ikke på “naughty-list” hos julenissen for å jukse litt med julevasken. 

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.