6 Desember – Musikk og kultur i Jula

Musikk, film, kino og teater har nærmest blitt synonymt med jul i disse dager. Vi omgir oss med julemusikk, ser julefilmer både hjemme og på kino og går på teater som aldri før. Mange av de riktig store produksjonene legger alt inn for å få premiærene rundt juledagene slik at de er sikre på å få folk inn på kino. 

Noe jeg liker best med jula er faktisk tradisjonene rundt filmer. Som dere så av mitt innlegg tidligere i år er det mange filmer og tv-kalendere jeg føler jeg må få med meg for å sparke i gang en real eksplosjon av julefølelse i brystkassa og magen. Som barn var noe av det beste jeg visste å sette meg ned foran Barne-tv og se kalenderen og vite at nå telte vi ned til julaften. Det pirret i magen for hver dag som gikk, og høre stemmen i TV si “i dag er det 21 dager igjen til jul” for eksempel, helt umulig å beskrive. 

Musikk har en like lang tradisjon. På skolen lærte man advents-sanger og øvde på julesanger til avslutninga. Hjemme hørte man julesanger på radio. Kjøpesentre spiller julemusikk når man er ute og handler, og det kommer opp julepynt overalt. Men det er mer filmene og kalenderne som har festet seg hos meg. Jeg hører absolutt på musikk, men mindre nå enn jeg gjorde før. Likevel er det noen samlinger med musikk som må være med meg på nisseverkstedene!

Jeg tror jeg vil avslutte det hele med en ny versjon av en av mine desidert største favoritter. The christmas song er høyt på lista over koselige julesanger, og jeg foretrekker versjonen fra Nat King Cole, men i dag byr jeg på en cover av Whitney Houston i hennes fantastiske stemme. Nyt! 

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Musikk, film og teater, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.