1 Desember – Starten

Når man snakker om “Starten” kan man jo tenke på så mye. Hvordan startet min juleglede (jeg skylder på mamma), hvordan startet universet sin eksistens, hvordan starter liv og så videre. 

Jeg tror jeg skal gå til starten for oss. Meg og Lita. Vi ble venner på skolen i 1998, og hang sammen som knoll og tott. Vi avsluttet hverandres setninger, digget de samme filmene, helt opphengt i Løvenes Konge og like glad i jula begge to!

Da vi flytta til Sverige sammen i 2003 ble det naturlig å forberede julegaver og glede seg til julen sammen. Vi bodde med nesa mot hverandre i hver sin blokk, og fra oktober samlet vi oss på hennes eller mitt kjøkken med julefilm og julemusikk, og pratet jul, pratet julegaver, malte, klippet, limte eller bakte sammen. Det var en fantastisk tid! 

Da Lita bestemte seg for å flytte nærmere familien fordi familie (særlig foreldre) har det med å bli eldre og så etterhvert forsvinne opphørte jo våre alt for koselige nisseverksted. Hvert eneste år forbannet vi fravær av portaler og ønsket oss å bo nærmere hverandre. Løsningen ble denne julebloggen!

Det var Lita sitt forslag faktisk. Det var hun som kom på ideen at vi kunne blogge juleforberedelser sammen. Noen år før det hadde vi allerede begynt med vår lille-julaften-skype der vi skypet med hverandre i en videosamtale mens vi pyntet tre og leilighet hver for oss og likevel sammen. Jeg var ikke sein å be, før hun rakk å tenke tanken ferdig hadde jeg laget en blogg og vi begynte med en gang. 

I ettertiden har jeg blitt såkalt admin-ansvarlig og jobber med alt dere ikke ser på baksiden av bloggen. Lita har fokusert mer på å lage blogginlegg klar, til hun fikk litt problemer med helsa og fikk ta det med ro en stund så jeg var litt alene om å blogge midt i året. Sånt skjer, man rår ikke over helse, så det sier ingen noenting på. Helsa MÅ komme først uansett! Og bloggen klarer seg jo. 

Dette har blitt starten på noe som for meg er utrolig moro. Jeg synes det er gøy å ha et sted jeg kan tenke høyt om jul og forberedelser selv om det tilfeldigvis er Mai måned. Det er jo faktisk slik at de som ikke liker jul pleier ikke søke seg med vilje til en juleblogg, eller hva? Her kan jeg da tenke høyt og kanskje være en inspirasjon for andre som liker julen, og som kan tenke seg å være tidlig ute for å slippe stresset. 

For det er jo det adventstiden og julen skal være til for. Det skal være koselig, det skal være gøy, man skal jo bli glad når man holder på med julegaver. Jeg forsøker derfor komme med tips på koselige saker man kan lage selv hjemme med enkle ingredienser, uten å være millionær som har råd til å kjøpe tonnevis med hobbysaker på Panduro. Noe som man kanskje kan lage ferdig allerede lenge før desember, slik at tiden faktisk strekker til. 

For det er jo slik i dag, de fleste voksne jobber. Vi jobber fulltid dessuten, og mange har også barn. Da blir det ikke dagevis til overs hver uke for å kun fokusere på å lage avanserte julegaver eller holde på med enorme prosjekter. Mitt enorme prosjekt har tatt mange år så langt, og nå nærmer jeg meg slutten på det. Mer kommer om det når jeg har bestemt hvem som får gaven jeg planlegger det skal bli 😉 Og bare i tilfelle denne ubestemte person er følger av min blogg kommer det ikke bilder før den julaften er over. 

Det at man jobber og har småbarn betyr at den nostalgisk-romantiske jula der man tryller frem alt for hånd er ganske fjern for de fleste. En husmor i eldre tider var hjemme dag og natt og var mamma og husmor, man hadde det som jobb og jobbet dermed ingen andre steder. Da er det enklere å få til saker helt fra bunnen av. Jobber man sine 8 arbeidstimer + reisetid og man har små barn er det ikke mange timer i døgnet man har igjen til å trylle frem det man ser andre skryte av på instagram. 

Det er akkurat slike ting jeg også sliter med, selv uten barn. Jeg har et liv, jeg har en jobb, og jeg har mine helseproblemer å stri med, dermed vil jeg det skal være raskt og enkelt. Det er akkurat slike ting jeg vil dele med dere der ute, slik at man kan få til noe fint uten å ofre 4 netter med søvn for å få det til. 

Og det er der denne bloggen kom inn i bildet for meg og Lita. Det var starten. Snøballen ruller. Jeg vet ikke om jeg oftest blogger til det tomme intet. Jeg vet ikke hvor mange faste lesere vi har foruten min mamma. Det hadde vært moro å se at dere er mange lesere som kommer tilbake hele tiden, men til syvende og sist koker det faktisk ned til hoved-poenget med advent og jul for meg: Jeg gjør dette fordi jeg har lyst, fordi jeg synes det er gøy, og for å kose meg. Om dette også er til hjelp for andre er jeg en glad jente! 

This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.