Filmer med jula i seg

“Julefilm” har gått fra å bety en film om jul til å bety en film som hører jula til. Noen ganger er kanskje ikke jul nevnt engang! Hvilke filmer står på “Må-se” lista di til jul? Her får dere min liste: 

 • Narnia-triologien
  Ikke de nye moderne filmene. Neida, det er BBC sin gamle 6-episoders serie vi snakker om her. Første gang jeg så denne var jeg i tenårene og en episode gikk på tv hver morgen fra og med 1 juledag til og med nyttårsaften, og dermed ble det umiddelbart en julefilm for meg. Nå i dag har jeg den på DVD. 
 • Tre nøtter til Askepott
  På selve julaften må jeg se denne. Den begynner klokka 11 på NRK, og dermed er det klokka 11 jeg ser den selv også, enten på NRK eller via dvd-filmen som NRK butikken har vært så fantastiske å tilby forsendelse helt til sveariket for at jeg skal kunne få se den! 
 • Reisen til Julestjernen
  Også denne går på NRK hvert år, selvklart må denne også sees når man har tilgang på NRK, og den begynner jo etter Tre nøtter. Har jeg ikke tilgang på NRK kan det nok slurves litt med klokkeslettet når jeg ser den, for den føles ikke like viktig som Tre Nøtter, men den hører med!
 • Putti Plutti Pott
  Per Asplin og barna hans spilte inn en filmatisering sammen med NRK før teateroppsettet ble en real hit. I 1970 ble den spilt inn, og er dermed i svart hvitt. Denne finnes for gratis nettstreaming både i Norge og utenfor på NRK nettstrøm, så her er det bare å titte på når ånden faller over deg. 
 • Flåklypa Grand Prix
  Denne pleier jo gå i jula på NRK, ofte på julaften etter dagsrevyen, og jeg har den så klart også på avspillingsmedie. Den hører også med til julaften for meg, men jeg kan like gjerne se den en annen gang enn akkurat Julaften!
 • Fanny og Alexander
  Denne filmen i flere deler er en tung sak å få med seg, og pleier inngå i NRK sitt tilbud hvert år. Vi starter med en real gammeldags julefeiring og den er en fantastisk bit film for den som vil ha med seg de gode gamle juletradisjonene slik de kunne se ut i 1907-1908. Dermed er vel dette en av de beste skildringer av våre eldre juletradisjoner som finnes per i dag skulle jeg tro. Og den er et sterk stykke film. 
 • Harry Potter
  Alle filmene har hatt premiære i jula, ofte i romjula også om jeg ikke husker veldig feil, og det har resultert i at jeg får en herlig julefølelse så fort jeg hører de spede plingene på intromelodien på Harry Potter. Dermed føler jeg meg trygg på å ta med meg Harry Potter på lista over filmer som burde sees i jula. 
 • Ringenes Herre 
  Også disse filmene forbinder jeg nå med Jul selv om jeg gjerne ser dem hele året. Jeg prøver å få sett dem enten i løpet av adventstiden eller i romjula, men også nyårshelgen fungerer like bra for min del. Det er flere andre filmer som står litt høyere på “føler jeg må se” lista når det kommer til akkurat juledagene! 
 • Love Actually
  Lita har som tradisjon å se Love Actually hver jul sammen med venner. Jeg har endelig fått sett den jeg også, etter å ha sett en del av begynnelsen, og en del av slutten jeg vet ikke hvor mange ganger ved ulike juler fordi den går på TV et sted. Jeg vet ikke om jeg kommer til å stresse for å se til å se den i jula, men den hører nok advent eller romjulstiden til om jeg skal ta inn den også i tradisjonene. 
 • The Snowman
  Snømannen pleier også å sendes på NRK hver julaften, en film med kun musikk og ingen tale, en søt fortelling om en snømann og en gutt. Den er også en “Must-see!”
 • Small one
  Small one er en tegnefilm om en gutt og et eldre esel, der det til slutt viser seg at Eslet blir utvalgt å bære Maria selv til Betlehem. En nydelig film som jeg gråter som en unge når jeg ser!
 • Mickey Mouse – A christmas Carol
  Et juleeventyr fortalt med Disneys stemme kan jo ikke bli annet enn søt og fantastisk. Vi møter onkel Skrue som Ebenezer Scrooge, Mikke som assistenten hans og Langbein som hans avdøde kollega. Jeg tror dette er den beste versjonen jeg vet om, selv om det finnes svært mange andre filmatiseringer som sikkert lett kan måle seg med denne. 
 • Miracle on 34th street
  I denne filmen møter vi Chris Cringle, aka julenissen, som trues med fengsel for å utgi seg for å være nissen.. på ordentlig. I ekte holywood-stil kommer du til å gråte på slutten av denne. Det er en ordentlig søt film, og jeg tar den gjerne med meg på lista mi over filmer jeg gjerne ser i opptakta til jula, eller kanskje også i romjula. 
 • Ronja Røverdatter
  Ronja Røverdatter er en film jeg gjerne ser i romjula, en ekte Astrid Lindgrenfortelling. Jeg kan ikke huske om den pleier gå på tv i jula her og nå, men jeg vet at mange gjerne ser den i jula!
 • Polarekspressen
  Denne søte filmen om en gutt som begynner å miste trua på julenissen er en nydelig liten film å ta med seg. Tom Hanks har en stemme her på den engelske varianten, og jeg liker fortellingen utrolig godt! En hjertevarm film om å finne nye venner og vinne tilbake barnetrua på nissen. For vi vet jo alle at han finnes! 
 • Snekker Andersen og Julenissen
  Denne også går på NRK hvert år, den utrolig koselige historien om Snekker Andersen som reiser til nissens hjem og gir dem små gaver. Den må sees hvert år! 

Det er jo ikke bare i jula vi ser filmer. Adventstiden bringer jo med seg adventskalendere også: 

 • The Julekalender
  Denne gikk rett hjem hos meg! Jeg lo så jeg gråt. I dag har jeg den på dvd og ser på den hver dag i advent. Julefergå som kom året etter ga jeg et forsøk men den falt gjennom som en sur fisk. 
 • Jul i Skomakergata
  Siden denne har gått på NRK flere år har den blitt et “must” for meg å se hvert år. Jeg har den per i dag på dvd, men den er også tilgjengelig for gratis titting via NRK nettstrøm. Desverre kun for norske IP-adresser så jeg må ty til dvd-platene. 
 • Snøfall!
  Denne var en eksplosjon rett inn i hjerterota mi når den kom første gang på NRK, og har umiddelbart hoppet inn på “høyt på favorittlista” på kalender-fronten. Eneste grunn for at Skomakergata fortsatt er nummer en er nok nostalgien i den. Den kommer til å være med på lista i år over kalendere jeg har lyst til å se i adventstiden. I år skal jeg i alle fall se de første episodene av Julekongen for å se om den også er verd å ta med seg! 
 • Amalies jul
  Denne kalenderen er for meg noe jeg gjerne ser alle episoder av på rekke og rad mens jeg holder på med nisseverksted, ikke noe jeg ser en episode av hver eneste dag. Men den er utrolig koselig og noe jeg gjerne tar med meg!
 • Nytt for meg er nok Jul i Svingen. Maken til koselig og helsprø julekalender? Jeg ble sjarmert helt i senk når jeg så den for første gang. Det blir ikke en kalender jeg ser en episode av hvert år, men jeg kommer til å se denne en eller annen gang i løpet av adventstiden mens jeg holder på å lage julegaver, julepynt, julegodter eller annet julepuslerier. 
This entry was posted in Advent, Adventskalender, Juleprat, Musikk, film og teater, Tradisjoner og historie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.