Tørke roseblader selv

Det går aldeles utmerket å tørke roseblader selv, men du må være nøye ved valg av blomst å plukke blader fra. Og det finnes flere måter å tørke blomsterblader på dessuten.

Generellt får man råd å plukke bladene fra en rose i full blomst, der det ikke er skader eller flekker på bladene. Om bladene har begynt å visne vil du ikke få fint fargede roseblader, de mørkner noe ved tørking og vil dermed se mer brune ut om de alt har begynt å visne. Noen roser slipper bladene sine uten misfarging, men det kan være vanskelig å sanke de fra gresset runt busken uten å skade dem. Dermed kan det være fordel å klippe rosehodet av busken når du ser den begynner å slippe bladene så du enklere kan kontrollere dette inne ved et bord. Pass også på at du ikke plukker dem etter regn, og at du venter til midt på dagen med å sanke så morgendugg ikke finnes på, våte roseblader blir brune ved tørking.

Metode 1: Presstørke

Bruk myke håndklær til dette, eller tørkepapir. Noen sier du kan bruke avispapir eller telefonkatalogen, men når jeg har forsøkt det sværter teksten av på rosebladene. Det kan i og for seg gi en spennende effekt, men kun når det er med vilje. Derfor bruker jeg ensfargede håndklær eller lommetørklær til dette. Legg bladene utover så de ikke rører ved hverandre, og dekk dem med en annet håndkle eller lommetørklæ før du dekker det hele med noe tungt. Bøker er fint å bruke her, i mangel på noe bedre kan du legge ei hylleplate over og stille et par stekepanner i jern, eller et bilbatteri på hylla så du får litt tyngde på det. La det ligge minst en uke, og sjekk forsiktig om et blad er tørt. Det kan ta opptil to uker å tørke bladene slik.

Metode 2: Lufttørking

Om du ikke vil ha bladene flate som små papir-ark kan det være bedre å tørke de på annen måte. Lufttørking kan de aller fleste få til, bruk gjerne et form for gitter med tørkepapir på, legg rosebladene ut over papiret, og still dette på en solrik plass men ikke i direkte sollys da dette kan misfarge bladene, med luftsirkulasjon uten at det direkte blåser. Snu rosebladene daglig. Det tar gjerne et par dager å tørke bladene på denne måten.

Metode 3: I tørkeovn

Du kan også bruke sopp/frukt-tørker til å tørke blomsterbladene. Bruk den laveste innstillingen på tørkeovnen så du ikke brenner bladene av vanvare. Dette kan ta et par timer eller opptil en dag. Her er det ikke noe større problem om det skulle være litt fukt på bladene men det er likevel fordel om du tørker rosebladene litt først med å forsiktig dutte papir mot dem så det suger til seg fukt som måtte være på.

Metode 4: I micro

Du kan også være tøff og bruke microen. Legg bladene på en tallerken dekket med papir, og legg papir også over. Kjør på full effekt kanskje 30 sekunder av gangen, og sjekk om bladene brennes eller føles tørre. Her kan det nok være greit å eksperimentere med ett blad først for å se hvor mange sekunder av gangen du kan kjøre i microen, og jeg må vel innrømme jeg er mer fan av å tørke luft-veis enn i micro.

Metode 5: I stekeovn

Noe mindre risikofylt enn micro, still ovnen uten varmluft på 75 grader maks, legg bladene på tørkepapir, og legg også tørkepapir over. Ha stekebrettet midt i ovnen så det ikke blir mer varme på en side enn den andre. Sjekk ca hver halv time om rosene begynner å bli tørre eller om de skulle begynne å bli misfarget av varmen slik at du kan ta de ut før de blir ødelagte. Det kan, som med tørkeovn, ta noen timer for å få dem tørre. Du kan gjerne vende på rosebladene noen ganger, for eksempel en gang i timen.

Når rosebladene er tørket, kan de oppbevares i luft-tett boks. Om du vil bruke dem som potpurri kan du også dryppe et par dråper roseolje i en skål med roseblader i slik at de dufter godt og ser vakre ut der de ligger.

This entry was posted in Advent, Andre høytider, DIY, Juleprat, Puslekroken. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.